donderdag, 13. augustus 2015 - 8:22 Update: 13-08-2015 22:22

Jumbo bomlegger eist groot geldbedrag in bitcoins. Politie heeft al ruim honderd tips

Politie geeft beeld vrij bommenlegger jumbo in Groningen
Groningen

De afperser die bommen plaatst bij filialen van Jumbo zou volgens de politie veel geld willen. Opvallend is dat hij het geld in bitcoins wil hebben uitgekeerd.

Hoe groot het bedrag is dat hij eist, houdt de politie nog achter. De politie vermoed dat de dader uit Groningen komt en dat hij kennis heeft van het maken van bommen. Volgens onderzoeksleider Rob Vos is de dader tussen de 20 en 40 jaar oud.

Hij zocht op verschillende momenten en manieren contact met de politie en Jumbo. Het laatste contact was op 29 juli jl. In een tijdlijn worden de contacten en incidenten overzichtelijk weergegeven.

‘Ons eerste doel is veiligheid voor burgers en medewerkers van Jumbo. Hiermee hangt samen dat wij de dader willen stoppen en pakken’, legt Rob Vos (algemeen commandant) uit. ‘Natuurlijk is veiligheid niet 100% te garanderen. Wel hebben wij en Jumbo opvallende en onopvallende maatregelen getroffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast werken wij met een groot team professionals aan deze zaak. Wij maken nu nieuwe onderzoeksgegevens bekend in de hoop dat mensen hierover iets weten of dat mensen in de naaste omgeving van de dader iets herkennen. En wij vragen het publiek om met ons mee te denken. De ervaring leert dat het laten meekijken en meedenken vaak nieuwe en verrassende inzichten oplevert. We hopen met dit initiatief weer een stap verder te komen om de dader te pakken.’

Groningen

In mei zijn er explosieven geplaatst bij twee Jumbo-supermarkten. De eerste keer bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. De tweede keer bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Kort erna volgde een bommelding bij de Jumbo bij de Euroborg. Na onderzoek werd daar niets gevonden. Over deze incidenten worden op de site nieuwe onderzoeksgegevens bekend gemaakt, zodat mensen met ons mee kunnen denken, maar ook in de hoop dat mensen hierover iets weten.

Zwolle

Begin juli stuurde de dader een felicitatiekaart naar de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. In die kaart zat een geringe hoeveelheid explosieve stof. De dader zocht meerdere keren contact over Jumbo in Zwolle. Dit was reden om ook daar maatregelen te treffen.

Dossier

In het dossier geeft het team in een tijdlijn de gebeurtenissen weer, schetsen we een daderprofiel, benoemen we de eis van de dader, geven we nieuwe sporen vrij en komen we met een aantal scenario’s. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te denken. Scenario’s of vragen die ingestuurd worden, plaatsen we dagelijks met onze reactie terug op de site.

Het geld

Een bitcoin is digitaal geld waarmee op internet wordt betaald. Het opsporen van ontvangers is heel moeilijk. Daarom wordt het vaker voor dubieuze transacties gebruikt. 

Ruim 100 tips

Nu in een dag heeft de politie al ruim 100 tips binnengekregen. Een speciaal team gaat de tips onderzoeken.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):