zaterdag, 15. augustus 2015 - 13:48 Update: 15-08-2015 16:22

Herdenking oorlogslachtoffers Nederlands-Indië in Den Haag

Nederland herdenkt oorlogslachtoffers Nederlands-Indië
Foto: RVD
Den Haag

Tijdens de Indië-herdenking in Den Haag heeft koning Willem-Alexander een krans gelegd bij het Indisch monument. Bij deze ceremonie worden alle slachtoffers van de oorlog met Japan herdacht.

De plechtigheid bij het Indië-monument trok veel belangstelling. Het is vandaag 70 jaar geleden dat Japan capituleerde. Premier Rutte begon de herdenking met een toespraak. Tijdens de toespraak bood hij geen excuses aan, maar zei hij wel dat hij 'het gevoel van miskenning over hun leed' betreurde. Rutte: 'Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik.'

Tijdens de oorlog zaten honderdduizend Nederlandse burgers en Indische Nederlanders in Japanse interneringskampen, tienduizenden mensen stierven. De overlevenden vinden dat ze van de Nederlandse overheid onvoldoende erkenning kregen en krijgen voor wat ze hebben meegemaakt.

Het Indische Platform hoopte op een formeel excuus. Het Platform wil behalve verontschuldigingen en erkenning dat de regering het salaris uitbetaalt dat militairen en ambtenaren tijdens de 35 oorlogsmaanden niet ontvangen hebben. Ook wil het een vergoeding van de oorlogsschade van de Japanse bezetting, zo schrijft de NOS.

Behalve koning Willem-Alexander legden ook premier Rutte, staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans. Na afloop van de ceremonie opende de koning het defilé.