dinsdag, 18. augustus 2015 - 15:29

H-team komt met snelste aanpak van hiv ooit

H-team komt met snelste aanpak van hiv ooit
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In het kader van het H-team-initiatief (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam), starten Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam dinsdag 18 augustus met een nieuwe aanpak die geïnfecteerde mannen die seks hebben met mannen (MSM) ondersteunt bij het zo snel mogelijk vaststellen en behandelen van hun hiv-infectie.

Ruim 70% van de nieuwe hiv-infecties bij deze groep wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. Juist in de beginnende fase van hiv, ‘de acute hiv-infectie fase’, wordt het virus het makkelijkst doorgegeven. Om verdere overdracht te voorkomen en voor de eigen gezondheid is het volgens de GGD daarom belangrijk om al in deze fase met hiv-remmers te beginnen.

'Zo snel als nu hebben we bij een beginnende hiv-infectie nog niet eerder kunnen handelen' , zegt Wim Zuilhof, programmaleider Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM) van Soa Aids Nederland. 'Met dit nieuwe testtraject kan de infectie nog eerder worden opgespoord. En dat is belangrijk in de strijd tegen hiv, want tijdens de acute hiv-infectiefase kan het virus zeer makkelijk worden doorgegeven. Snelle behandeling in deze fase voorkomt dat. Ook voor de eigen gezondheid is het in die eerste fase belangrijk dat zo snel mogelijk met medicijnen wordt gestart. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat het immuunsysteem beter intact blijft als je zo snel mogelijk na infectie start met hiv-remmers. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):