dinsdag, 15. september 2015 - 8:14 Update: 15-09-2015 11:10

Nielson, Jan Smit en Normaal winnaars Buma NL Awards 2015

Nielson, Jan Smit en Normaal grote winnaars Buma NL Awards 2015
Foto: BUMA
Hoofddorp

Nielson en Jan Smit zijn vanavond de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Buma NL Awards. Smit won twee onderscheidingen en Nielson mocht drie keer naar het podium komen.

De Buma NL Awards, de bekendste onderscheidingen voor de Nederlandstalige muziek, zijn dit jaar niet bepaald door een vakjury maar vastgesteld op basis van verkoopcijfers van cd's, downloads en airplay. Ook zijn twee publieksprijzen uitgereikt: voor Grootste Talent en Favoriete Single. De Lifetime Achievement Award ging naar Normaal.

In tien categorieën werden awards uitgereikt tijdens de afsluitende avond van het Buma NL event op de Parade in Den Bosch. Voor het eerst is daarbij onderscheid gemaakt tussen Hollandse en Populaire muziek. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: "Binnen de Nederlandstalige muziek zijn dat twee stromingen met elk hun eigen dynamiek en publiek. Het leek ons niet meer dan logisch die ook met aparte awards te onderscheiden."

Jan Smit

Jan Smit won twee Buma NL Awards in de categorie Beste Album Hollands voor zijn album Jij & ik en voor de single - Recht uit m'n Hart in de categorie Beste Single Hollands. Guus Meeuwis kreeg voor Hollandse Meesters de Award voor Beste Album Populair en Kenny B veroverde een Buma Award in de categorie Beste Single Populair voor zijn hit Parijs.

Nielson nam maar liefst drie prijzen mee naar huis: hij werd het meest gedraaid in de Nederlandse horeca en was de succesvolste auteur dankzij hits als Sexy als ik Dans. Zijn muzikale samenwerking met Blf, Mannenharten, was afgelopen jaar bovendien het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op radio en TV. Hij benadrukte het belang van aandacht voor de Nederlandstalige muziek in horeca en de media: "Als een van de weinige Nederlandstalige artiesten werden mijn singles gedraaid op de landelijke radiostations waardoor mijn liedjes gehoord werden door het Nederlandse volk. Grote namen als Blof en Guus Meeuwis moeten bij elke single opnieuw vechten voor een plekje op de playlist terwijl ze in het hele land stadions vullen en jarenlang hebben bewezen dat Nederland ze wil horen en van ze houdt. Ik ben enorm dankbaar voor deze awards, maar ik zou ze zó inleveren voor meer support van de radiostations voor Nederlandstalige muziek. "

Categorie:
Provincie:
Tag(s):