dinsdag, 15. september 2015 - 16:04

D66 presenteert eigen belastingplan

 D66 presenteert eigen belastingplan
Foto: D66
Den Haag

Oppositiepartij D66 heeft vandaag een eigen belastingplan gepresenteerd. De kern van het plan is meer banen, lasten verlichting en minder milieuvervuiling.

Alexander Pechtold: 'Het gaat eindelijk een beetje beter met Nederland, dat is goed nieuws. Helaas blijft de werkloosheid veel te hoog. Alles moet er de komende jaren op gericht zijn meer banen te creëren. Het kabinet leent 5 miljard en deelt dat uit als ‘gratis’ geld, terwijl er nauwelijks extra banen bijkomen. Wij gebruiken die 5 miljard gericht om meer banen te creëren. Onze belastinghervorming levert ruim dubbel zoveel banen op als de kabinetsplannen.'

75.000 banen

De voorstellen van D66 leveren 75.000 banen op, waar het kabinet niet verder komt dan 35.000. Ten opzichte van de kabinetsplannen investeert D66 ruim twee keer zoveel in de kinderopvangtoeslag, wordt het voor o.a. werkende tweeverdieners en alleenstaande ouders aantrekkelijker om te gaan werken en wordt het voor werkgevers goedkoper om mensen in dienst te nemen. 

Milieuvervuiling meer belasten, werken minder

Om de belasting op werk meer te kunnen verlagen dan het kabinet en nog meer banen te scheppen, wil D66 milieuvervuiling en energieverspilling meer belasten. Pechtold: 'Wij laten liever de vervuiler belasting betalen dan de werkende. Zo wil het kabinet de belasting op sterk vervuilende kolen afschaffen. En onder dit kabinet gebruiken we meer kolen dan ooit! Wij houden die belasting op milieuvervuiling overeind.' Om minder files te krijgen en transport schoner te maken, wil D66 net als in Duitsland en andere EU-landen een heffing voor vervuilende vrachtwagens. In totaal verschuift D66 voor 1,5 miljard euro aan lasten op arbeid naar belasting op vervuiling.

Minder rondpompen van geld

D66 doet voorstellen om het ingewikkelde belastingstelsel te vereenvoudigen. Nu nog ontvangen vijf miljoen huishoudens aan de ene kant een toeslag, terwijl ze aan de andere kant ook belasting betalen. Pechtold: “Dit rondpompen van geld kost tijd, geld en is fraudegevoelig. Alleen de bureaucratie rond de uitvoering van de zorgtoeslag door de Belastingdienst kost jaarlijks al meer dan 80 miljoen euro. Dat kan veel makkelijker. Zo beperken we het rondpompen van geld, terwijl de uitgaven aan de zorg ongewijzigd blijven.”

Categorie:
Provincie: