maandag, 28. september 2015 - 11:13 Update: 28-09-2015 11:55

Willem-Alexander spreekt als eerste Nederlandse staatshoofd Algemene Vergadering VN toe

Willem-Alexander spreekt als eerste Nederlandse staatshoofd Algemene Vergadering VN toe
Foto: Archief EHF
New York

Koning Willem-Alexander zal maandag als eerste Nederlandse staatshoofd de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

Nederland wil volgend jaar een zetel in de VN-Veiligheidsraad en de toespraak van de koning moet daarbij helpen. Willem-Alexander is de twaalfde spreker van de dag. Dat juist het staatshoofd dit keer de toespraak houdt, is volgens premier Mark Rutte goed voor de presentatie van Nederland. Het benadrukt het belang dat Nederland hecht aan de Verenigde Naties en het feit dat Den Haag, met onder meer het Internationaal Strafhof, na New York en Genève, de derde VN-hoofdstad is.  Bovendien geniet de koning volgens de premier veel prestige bij de VN vanwege zijn eerdere werk voor de adviescommissie water en sanitatie. Dit melden verschillende media maandag.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat Willem-Alexander in zijn toespraak onder meer zal ingaan op de betekenis van de VN  en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, recht en ontwikkeling. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode van 2017-2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Maar Italië en Zweden azen eveneens op deze zetels.

Nederland heeft voor de gelegenheid een zware delegatie naar New York gestuurd. Behalve de koning en koningin zijn premier Rutte, premier Eman van Aruba, de ministers Koenders en Ploumen, staatssecretaris Mansveld (die zich in New York minister mag noemen) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam mee naar New York. 

Categorie: