maandag, 5. oktober 2015 - 16:07 Update: 05-10-2015 20:58

KLM-Topman Elbers: 'Wat hier gebeurd is onacceptabel!'

Kleding Franse KLM-topmannen van lijf gescheurd door boos personeel
Foto: Archief EHF
Parijs/Amstelveen

Beveiligers en de Franse politie moesten er maandag aan te pas komen bij het hoofdkantoor van Air France in Parijs omdat een woedende menigte van medewerkers het gebouw bestormde, waar de reorganisatieplannen met 2.900 ontslagen door de directie kort daarvoor waren aangekondigd.

Rellen

Twee topmannen van Air France werden de kleren van het lijf gescheurd door de woeste menigte en zij moesten hollen voor hun leven. Uiteindelijk lukte het de twee om met hulp van beveiligers te ontkomen aan de menigte door over een hek te klimmen. De politie aldaar ving de hevig geschrokken heren op. Het ging om de directeur personeelszaken Xavier Broseta en Pierre Plissonnier, directeur in Orly. 

Reactie KLM CEO Pieter Elbers

'Ik ben geschrokken van de beelden vandaag uit Parijs waarin het Air France management fysiek belaagd is door demonstranten. Het uitgangspunt is om op een respectvolle manier met de sociale partners in gesprek te blijven over de herstructurering. Wat hier gebeurd is, is onacceptabel!', laat Elbers maandagmiddag in een reactie op het geweld weten. 

2.900 ontslagen

Vanwege de verwachte teruglopende vraag met 10% op een aantal langeafstandsvluchten tussen 2015 en 2017 heeft Air France besloten om in 2017, vijf lijnen te schrappen en 35 wekelijkse vluchten op lange afstand te schrappen. Vanwege de personele overbezetting die dan ontstaat ziet Air France zich genoodzaakt om naar schatting 2.900 banen te schrappen, waaronder 300 piloten, 900 persoonlijke en zakelijke navigators en nog eens 1700 man aan grondpersoneel. 

Categorie: