dinsdag, 13. oktober 2015 - 22:30

Politie krijgt snelle zoekmachine in opsporing

Politie krijgt snelle zoekmachine in opsporing
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuwe forensische zoekmachine ontwikkeld zodat de politie sneller en efficiënter digitaal bewijsmateriaal kan doorzoeken.

NFI bouwt krachtige forensische zoekmachine voor digitaal onderzoek Het gemiddeld aantal digitale sporen dat onderzoekers in strafzaken aantreffen, verdubbelt elke vijftien maanden. Om deze groeiende hoeveelheden data snel en makkelijk doorzoekbaar te blijven maken, ontwikkelde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de forensische zoekmachine Hansken. 

Vanmiddag verrichten Dick Heerschop, Chief Information Officer van de Nationale Politie en Kees Möhring, directeur Externe Relaties van het NFI de officiële aftrap van de uitrol van de forensische software.

Snel en efficiënt

Met behulp van Hansken kan de politie digitaal forensisch onderzoek snel en efficiënt blijven uitvoeren. Het maakt niet uit of rechercheurs een aantal laptops of een heel serverpark moeten doorspitten. Alle in beslag genomen gegevens worden in Hansken gekopieerd. Vervolgens identificeert de software zoveel mogelijk sporen.

Door zijn opbouw is Hansken net als een zoekmachine in staat een enorme hoeveelheid data te herkennen en doorzoekbaar te maken. Dat is nodig want de gemiddelde hoeveelheid data die bijvoorbeeld in kinderpornozaken wordt aangetroffen, is gelijk aan een file van vijf kilometer vrachtwagens, volgeladen met dubbelzijdig bedrukt papier.

Rechercheurs kunnen de aangetroffen sporen vanachter hun eigen computer 24 uur per dag analyseren. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle tactisch en digitaal rechercheurs Hansken kunnen inzetten voor het doorzoeken van de verzamelde data.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):