maandag, 9. november 2015 - 14:40 Update: 09-11-2015 14:50

Eerste stroom Westermeerwindpark aan net geleverd

Eerste stroom Westermeerwindpark aan net geleverd
Foto: Westermeerwind
Emmeloord

Afgelopen weekend hebben de eerste 17 windturbines van Windpark Westermeerwind in de Noordoostpolder de eerste duurzame windstroom geleverd. Dit meldt het windpark maandag.

'De komende maanden worden alle 48 windturbines opgebouwd en aangesloten, zodat er in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt', aldus het windpark.

Elektriciteitskabels van totaal 44 kilometer lengte 

Afgelopen juni heeft VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) de installatie van 44 km elektriciteitskabels van het windpark afgerond. Er zijn 42 verbindingskabels gelegd tussen de windturbines en 6 exportkabels om de stroom van de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland te transporteren. In het transformatorstation wordt de opgewekte elektriciteit omgezet naar hoogspanning en gevoed aan het landelijke elektriciteitsnet van TenneT. Ook wordt het windpark bestuurd vanaf dit station.

Eerste 17 complete windturbines neergezet door hoofdaannemer Siemens

Nadat de combinatie Van Oord/Mammoet eind mei 2015 de laatste funderingspaal in de bodem van het IJsselmeer heeft geheid, is hoofdaannemer Siemens half juli gestart met het plaatsen van de torensecties. De torendelen worden daarbij samen met de gondel op een speciaal transportschip vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. De complete rotors worden voorgemonteerd in Oude Zeug (nabij Medemblik) en, vlak voor installatie, over het water vervoerd naar het windpark.

Provincie: