woensdag, 11. november 2015 - 9:59 Update: 11-11-2015 10:54

Oppositie stelt de nodige eisen, nog geen akkoord Belastingplan

Oppositie stelt de nodige eisen, nog geen akkoord Belastingplan
Foto: Archief EHF
Den Haag

De beoogde lastenverlichting van 5 miljard euro ligt onder vuur. Er is nog steeds geen akkoord tussen het kabinet en de oppositie over het Belastingplan.

Dinsdag bleek tijdens een derde Kamerdebat over het Belastingplan dat VVD en PvdA wel iets willen toegeven om de steun van de christelijke partijen en de SP binnen te halen, maar niet te veel. Om in de Eerste Kamer een meerderheid voor het Belastingplan te krijgen, hoopt de coalitie op steun van CDA, ChristenUnie (CU) en SGP, maar die partijen willen daar wel wat voor terug.

De partijen willen dat het kabinet snoeit in de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK, een belastingvoordeel voor werkende ouders met kinderen tot 12 jaar. CU en SGP willen daarvoor komend jaar 240 miljoen euro op de combinatiekorting bezuinigen, oplopend tot 420 miljoen euro in 2023. De partijen willen dat geld gebruiken om eenverdieners tegemoet te komen. Eenverdieners betalen nu relatief veel meer belasting ten opzichte van tweeverdieners met exact hetzelfde inkomen. Kostwinners zullen er daardoor 650 euro per jaar op vooruit gaan ten opzichte van tweeverdieners. Dit schrijft het AD woensdag.

Het CDA wil het anders aanpakken. De partij stelt voor om 300 miljoen euro op de IACK tekorten om met die opbrengst de kinderbijslag te verhogen. Daar profiteren ook niet-werkende ouders van. Maar de coalitiepartijen willen liever niet tornen aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting omdat deze fiscale stimulans veel banen op zou leveren.

De oppositie heeft echter meer wensen. Zo wil het CDA behalve compensatie voor eenverdieners ook compensatie voor ouderen en minder belasting over spaargeld. Verder maken D66 en GroenLinks zich sterk voor vergroening en de SP wil een miljonairsheffing.

Provincie:
Tag(s):