donderdag, 12. november 2015 - 10:09 Update: 12-11-2015 21:50

Bestuur Kamer wil onderzoek naar lek commissie-stiekem

Komt lek Binnenhof boven water
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het presidium van de Tweede Kamer pleit voor het instellen van een commissie om een lek in de 'commissie stiekem' te onderzoeken. Dat is het resultaat van een presidiumvergadering van vanochtend.

Het Presidium kreeg vandaag het eindoordeel van het Openbaar Ministerie (OM) overhandigd. Het Presidium moet daarna beslissen om het openbaar te maken of het in de doofpot te doen. De druk om de persoon in kwestie openbaar te maken is groot. Wanneer de naam bekend zal worden gemaakt, zal deze persoon(en) mogelijk ook juridisch vervolgd gaan worden.  

Volgens politiek commentator Frits Wester van RTL-nieuws gaat het om een politiek leider. Wanneer dat zo is, zal het per direct eind Binnenhof betekenen voor deze bewindspersoon. 

Aangifte

Op 13 maart 2014 is aangifte gedaan van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de CIVD. Na een publicatie van 18 februari 2014 in NRC Handelsblad ontstond het vermoeden dat de journalist letterlijk had geciteerd uit de geheime notulen van twee vergaderingen, namelijk die van 12 december 2013 en die van 5 februari 2014.

De Rijksrecherche heeft vervolgens onder leiding van het Openbaar Ministerieonderzoek gedaan. Hierbij zijn belgegevens van onder meer de leden van de CIVD onderzocht en enkele personen gehoord. De Rijksrecherche heeft geen telefoons getapt.

Nadat een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie, is het onderzoek door de Rijksrecherche stilgelegd. Aangezien het hier mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat, is het OM niet bevoegd om verder onderzoek te doen, zo is vastgelegd in artikel 119 van de Grondwet.

Provincie: