zondag, 19. april 2015 - 17:27 Update: 19-04-2015 20:05

Bestrijdingsmiddelen mogelijk oorzaak mysterieuze ziekte Nigeria

Dodelijke ziekte Nigeria mogelijk ontstaan door pesticiden
Foto: SXC
Abuja

Door een tot nu toe nog mysterieuze ziekte zijn in het zuidoosten van Nigeria in de afgelopen dagen zeker 18 mensen overleden. Dit meldt de BBC zondag.

De meeste slachtoffers bezweken binnen 24 uur. De ziekte lijkt het centrale zenuwstelsel aan te tasten. De getroffen personen klagen over hoofdpijn en wazig zicht. Vervolgens raken ze buiten bewustzijn.

De mysterieuze ziekte dook aan het begin van de week voor het eerst op in de stad Ode-Irele. Het is niet duidelijk of mensen buiten de stad ook ziek zijn geworden. Maar in de afgelopen 72 uur zouden er geen nieuwe gevallen meer gemeld zijn.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat onkruidverdelgers mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekte. Een woordvoerder van de organisatie heeft op Twitter laten weten dat er een vermoeden is dat pesticiden de oorzaak zijn, zo melden verschillende Belgische kranten. Maar onduidelijk blijft hoe de onkruidverdelgers de slachtoffers hebben kunnen vergiftigen.

Lokale gezondheidsmedewerkers en epidemiologen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken nu waardoor de mensen ziek zijn geworden. Laboratoriumtesten sluiten ebola of een ander virus uit. 

Categorie: