dinsdag, 17. maart 2015 - 20:57 Update: 17-03-2015 22:30

Coalitie verliest mogelijk meerderheid in Eerste Kamer

Kans op verlies meerderheid coalitie in Eerste Kamer
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er is slechts een kleine kans dat de coalitie van VVD en PvdA met de 'vaste begrotingspartners' D66, ChrienUnie en SGP een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de laatste peiling voor de Provinciale Statenverkiezingen van Maurice de Hond, die dinsdagmiddag werd gehouden.

Alleen in het gunstigste scenario haalt de coalitie met de constructieve oppositie de vereiste 38 zetels. Maar het ziet er eerder naar uit dat de coalitie een paar zetels te kort zal komen. Ook uit andere peilingen zou dat beeld naar voren komen. Dit meldt nu.nl dinsdag.

Als de huidige coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer kan dit grote gevolgen hebben voor het kabinet Rutte II. Ambitieuze plannen zijn dan moeilijker te realiseren. Het is mogelijk dat de VVD woensdag de grootste partij wordt in de provincies en de Eerste Kamer, al moet de partij bij De Hond die eerste plek delen met het CDA. Maar ook de PVV, het CDA, de SP en D66 nog kans om morgen bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij te worden.

De Provinciale Staten worden woensdag gekozen. Maar pas eind mei zal definitief duidelijk worden hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer wordt. Dan kiezen de Statenleden de leden van de Eerste Kamer.