zaterdag, 16. mei 2015 - 10:00 Update: 17-05-2015 11:50

FNV-leden gaan actievoeren voor goede cao: 'Mensen hebben al jaren ingeleverd'

FNV voorzitter Ton Heerts: ‘Grens is bereikt aan cao tafels’
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Steeds meer FNV leden komen in actie voor een goede cao. De cao onderhandelingen bij de politie, ambulancedienst, de metaal, het Rijk, grafimedia en sociale werkplaatsen zijn vastgelopen. In andere sectoren als de bouw, de kinderopvang en het voortgezet onderwijs en lopen de cao onderhandelingen moeizaam.

FNV Voorzitter Ton Heerts: “Voor ons is de grens bereikt. Werkgevers komen alleen maar met verslechteringsvoorstellen naar de cao tafel terwijl mensen al jaren hebben ingeleverd. Als zij op die manier de totale aanval zoeken, als werkgevers op die manier radicaliseren, komen onze leden komen in verzet en gaan actievoeren.”

In veel overheidssectoren staan werknemers al jaren op de 0-lijn. Door bezuinigingen hebben werknemers veel collega’s zien vertrekken en veel echte banen zijn vernietigd. Daardoor is de werkdruk toegenomen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en veiligheid.

Het politiewerk is bijvoorbeeld zwaarder geworden door extreme bezuinigingen in de zorg. Politie moet ’s nachts steeds meer verwarde mensen opvangen. Vanwege reorganisaties weten politiemensen niet waar ze aan toe zijn.

Ook in de ambulancezorg zijn de werkomstandigheden zwaar, net als bij de douane en in de gevangenis. Ton Heerts: “Kwaliteit heeft een prijs, ook in de publieke dienstverlening. De mensen die het werk doen kun je niet jarenlang een loonsverhoging onthouden. Compensatie van zware avond-, nacht- of weekeinddiensten is er niet voor niets, daar heb je terecht recht op.”

Ook in sectoren als de metaal en de bouw willen werkgevers van toeslagen voor onregelmatig werk en seniorendagen af, terwijl ze maximale flexibiliteit eisen. Bij veerdienst Wagenborg staakten werknemers vrijdag. Eis: fatsoenlijke loonsverhoging, compensatie, realistische diensten. In de agrarische bedrijfsverzorging hebben werkgevers deze week een eindbod neergelegd waarbij 6 tot 12 procent ingeleverd moet worden. Ton Heerts: “Schandalig. Compensatie is een wezenlijk onderdeel van het inkomen. En in lager betaald werk is het broodnodig. Het werk is gewoon extra zwaar doordat het onregelmatig is. Ook seniorenregelingen zijn onmisbaar als je gezond langer wilt doorwerken. Fatsoenlijke loonsverhogingen zijn juist nu nodig, geven mensen vertrouwen dat -na jarenlang de hand op de knip- weer eens wat gekocht kan worden. Meer loon en meer investeren, zowel van bedrijven als overheid, brengt dus de economie beter op gang. En daarmee de groei van het aantal echte banen.”

In veel sectoren waaronder de bouw en de zorg worden mensen ontslagen en vaak gedwongen zzp’er. Uitzendbureau’s doen er alles aan uitzendkrachten in draaideurconstructies te laten, waarbij ze hun eigen cao ondermijnen. Ook veel flexkrachten zitten in draaideurconstructies. De werkgever eist maximale beschikbaarheid, maar daar staat niets tegenover. Echte banen, met genoeg zekerheid en waardering, zijn steeds schaarser. Heerts: “De werkgevers hebben hun mond vol van modern werkgeverschap. Wij vinden modern werkgeverschap investeren in kwaliteit en vakmanschap van werknemers, rekening houden met wensen wat betreft werktijden, mensen meer zekerheid bieden in de vorm van echte banen. Stoppen van de doorgeslagen flexibilisering, dat was de afspraak. Mensen zijn geen gebruiksartikel; een tevreden medewerker is óók winst. Kortom, óók werkgevers moeten investeren in goede arbeidsverhoudingen!”

Komende weken is er een aantal acties gepland onder meer in de zorg, in de metaalbranche en bij de overheid.

Provincie:
Tag(s):
fnv, cao