vrijdag, 24. april 2015 - 15:17 Update: 24-04-2015 17:34

Gaat u op Koningsdag verkopen, dan is 92,- euro de geschatte opbrengst

Verwachte omzet vrijmarkten Koningsdag 330 miljoen euro, 92 euro per verkoper
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Aanstaande maandag, wanneer weer miljoenen verkopers in spe hun koopwaar aan de man proberen te brengen op één van de velen vrijmarkten ter gelegenheid van Koningsdag, zal naar verwachting de omzet in totaal 330 miljoen euro gaan bedragen. Dit blijkt uit onderzoek van ING naar vrijmarktverkopen op Koningsdag.

‘Ruim een kwart van de volwassenen is dit jaar van plan spullen te gaan verkopen. Gemiddeld verwachten zij daarmee 92 euro per persoon mee te verdienen’, aldus ING.

Boeken en speelgoed

Verkopers doen er goed aan om boeken en speelgoed aan te bieden; deze zaken zijn onder aspirant-kopers het populairst. Aan oranjespullen voor Koningsdag geven we dit jaar bij elkaar zo’n 120 miljoen uit. 

Vrijmarktomzet: 92 euro per persoon

Ruim driekwart van de Nederlanders is van plan Koningsdag te vieren. De vrijmarkt is ook nu weer een grote publiekstrekker. Meer dan de helft (57%) van alle Nederlanders boven de 18 jaar  is van plan om daar naar toe te gaan. Ruim een kwart  (27%) is van plan dit jaar zelf te verkopen op een vrijmarkt. Deze verkopers verwachten een opbrengst van 92 euro per persoon te kunnen binnenhalen. 

Dit lijkt een realistische schatting. Twee jaar terug rapporteerden verkopers achteraf gemiddeld voor ruim 90 euro aan tweedehandsspullen te hebben verkocht. In totaal komt de verwachte vrijmarktopbrengst in 2015 daarmee op maximaal 330 miljoen euro.

Dat is fors meer dan in 2013 werd omgezet. Destijds bleef de teller steken op 186 miljoen euro, omdat in dat jaar uiteindelijk slechts 15% van de volwassenen zijn of haar zolder of garage leegruimde voor de vrijmarkt.

Categorie:
Provincie: