vrijdag, 3. april 2015 - 21:07

KHN: Nederlandse hotels vragen om actie van ACM

KHN: Nederlandse hotels vragen om actie van ACM
Foto: Archief EHF
Woerden

Op donderdag 2 april oordeelde de Duitse kartelwaakhond dat Booking.com in Duitsland niet langer de laagste prijs- en boekingsvoorwaarden mag opeisen bij de hoteliers. Hierdoor ontstaat meer marktwerking en voor consumenten meer transparantie in prijzen voor hotelkamers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat Nederlandse hoteliers minder contractuele eisen krijgen opgelegd door boekingssites. Dit meldt KHN op de website.

Voor consumenten betekent dit betere prijzen en voorwaarden. Het maakt het direct boeken bij een hotel ook een stuk aantrekkelijker. KHN gaat de ACM vragen om de uitspraak van zijn Duitse collega te bestuderen en om soortgelijke acties te ondernemen voor de Nederlandse hotelmarkt. 

KHN:  Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet ingrijpen

KHN oefent al enige tijd druk uit om de hotelmarkt in Nederland weer eerlijk te krijgen. Een vergelijkbare uitspraak in Nederland zou hoteliers ook in ons land de touwtjes terug in handen geven. De contracten met boekingssites worden door hoteliers als verstikkend ervaren. Veel hoteliers ervaren bijvoorbeeld de beste prijsgarantie aan boekingssites als mededingingsverstorend.

Meer ondernemersvrijheid en meer keuzevrijheid voor consumenten

Boekingssites zijn populair bij consumenten en daardoor is de macht van deze sites op de bedrijfsvoering van hoteliers te groot geworden. Hoteliers zijn daardoor teveel in de greep van boekingssites, ondanks de voordelen die de boekingssites natuurlijk ook bieden. Met een soortgelijke uitspraak van het Duitse Bundeskartelambt leidt tot meer ondernemersvrijheid. En voor de consument meer keuzevrijheid. Boeken bij de bron wordt daardoor weer aantrekkelijker.

Uitspraak Bundeskartellamt (Duitse kartelwaakhond)

De Duitse kartelwaakhond waarschuwt Booking.com voor het gebruik van concurrentiebeperkende zogenoemde ‘Most Favorite Nation’-clausules. Booking.com verplicht haar hotelpartners al jaren nergens goedkopere of beschikbare kamers aan te bieden dan op de website van de boekinggigant. "We zijn erg blij met de interventie van het Bundeskartellamt. Dit is een erg belangrijke tussenstap naar het terugveroveren van ondernemersvrijheid, één die zorgt voor eerlijkere concurrentie in de steeds belangrijker wordende online distributie in de hotelindustrie", zegt Markus Luthe, CEO van Hotelverband Deutschland.

KHN verwacht van de ACM nu een soortgelijke actie die haar collega in Duitsland ook heeft ondernomen.

Provincie:
Tag(s):