dinsdag, 12. mei 2015 - 11:13 Update: 12-05-2015 23:08

Klaver verder als partijleider GroenLinks

Foto van Bram Ojik | GroenLinks
Foto: GroenLinks
Den Haag

Bram van Ojik stopt als partijleider en Kamerlid van Groen Links. Dat maakt Ojik zojuist in een brief bekend. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als de nieuwe fractievoorzitter.

Dinsdagmiddag om 13.00 uur gaf GroenLinks samen met van Ojik een persconferentie om het vertrek verder toe te lichten.

De brief:

''Met deze brief wil ik jullie laten weten dat ik besloten heb te stoppen als fractievoorzitter en Kamerlid. Dat was geen eenvoudig besluit, ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen. Ik vertrek op het moment dat onze partij er in veel opzichten goed voorstaat. In 2012 werd ik in de moeilijke periode na de verkiezingen onverwacht fractievoorzitter. Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om het vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt. Bij alle verkiezingen sinds september 2012 hebben we substantieel herstel laten zien en het vertrouwen van heel veel kiezers terug gewonnen.''

Van Ojik was sinds september 2012 de voorman van GroenLinks. Hij volgde Jolande Sap op, die toen vertrok omdat het partijbestuur na de Kamerverkiezingen geen vertrouwen meer in haar had. 

Van Ojik was destijds vrij onbekend, maar stond op nummer 2 van de kandidatenlijst.