donderdag, 26. februari 2015 - 10:46 Update: 26-02-2015 18:58

Lichte stijging werkloosheid, maar aantal werkenden neemt ook toe

Aantal werklozen stijgt licht in januari, ook meer werkenden
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het aantal mensen dat geen betaald werk had maar wel werk zocht is in januari met 2 duizend toegenomen ten opzichte van december 2014. Hiermee kwam het aantal werklozen uit op 645 duizend personen van 15 tot 75 jaar. Dat is 7,2 procent van de beroepsbevolking. Ook het aantal werkenden is in januari toegenomen. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

De afgelopen vier maanden zijn er meer mensen op zoek naar werk. Doordat niet iedereen van hen direct een baan vindt, neemt het aantal werklozen toe. Van maart tot en met september daalde de werkloosheid nog. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in januari met 17 duizend is gestegen tot 458 duizend. Het aantal uitkeringen lag begin 2015 een fractie lager dan begin 2014.

Gemiddeld over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen met 4 duizend per maand toe. In dezelfde periode groeide ook de werkzame beroepsbevolking, maandelijks gemiddeld met 6 duizend. De toename van de beroepsbevolking komt deels doordat jongeren zich weer vaker melden op de arbeidsmarkt. Maar ook zijn ouderen langer beroepsmatig actief.

Categorie:
Provincie: