dinsdag, 3. februari 2015 - 9:40 Update: 03-02-2015 11:24

"PGB-houder kan nu declareren"

Foto van huisjes van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) afgesproken dat elke PGB-houder declaratie over januari kan opsturen. Dus ook de budgethouders die nog níets hebben gehoord van de SVB of nog geen definitief akkoord hebben gekregen op hun papierwerk.

Voor hen gaat de SVB extra hard aan de slag de komende dagen om alles in orde te maken.

75% gevallen krijgt binnen 5 dagen geld

Voor alle PGB-houders die sinds gisteren (1 februari 2015) starten met declareren, geldt in 75% van de gevallen dat alles in de startblokken staat om uit te betalen. Binnen 5 werkdagen na ontvangst van de declaratie. In de resterende 25% van de gevallen gaat de Sociale Verzekeringsbank extra hard aan de slag om mensen helderheid te bieden en te zorgen dat er voor half februari betaald kan worden. De PGB betalingen die in januari gedaan moesten worden zijn inderdaad voor het overgrote deel volgens planning eind januari gestort door de SVB.

Voorschot bij spoed

Voor situaties die toch meer spoed eisen, worden in overleg tussen de SVB en Per Saldo individuele oplossingen gezocht waarbij een voorschot een van de mogelijkheden is.

Aanpak fraude voor solide regeling

Voor veel mensen is het pgb een hele waardevolle oplossing en daarom heeft de staatssecretaris het budget in alle nieuwe wetten verankerd. Bij een solide, houdbare pgb-regeling hoort het voorkomen van fraude. Naast de huisbezoeken was een van de maatregelen om het persoonsgebonden budget niet meer op de rekening van de cliënt te storten: trekkingsrecht.

Trekkingsrecht voorkomt fraude

Trekkingsrecht is op 1 januari 2015 ingevoerd in de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en in de Jeugdwet. Trekkingsrecht voorkomt fraude, omdat de (hoge) geldbedragen niet meer op de rekening van de budgethouder worden gestort en de controle niet meer achteraf, maar van te voren worden uitgevoerd. Naarmate er langer met trekkingsrecht gewerkt wordt, worden verdachte transacties steeds beter herkend.

Categorie:
Provincie: