donderdag, 9. april 2015 - 19:40 Update: 09-04-2015 22:54

Sekswerkers protesteren in centrum Amsterdam tegen sluiting raambordelen

Foto van raamprostituee | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In het centrum van Amsterdam protesteren donderdagavond zo'n 200 prostituees en sympathisanten tegen de sluiting van de raambordelen in het centrum. Ze lopen van het Wallengebied naar het stadhuis aan het Waterlooplein, waar burgemeester Van der Laan een petitie krijgt aangeboden.

Veel prostituees zijn boos op de gemeente, omdat die ze hun ramen afneemt. In de rosse buurt hangen posters aan de ramen met daarop in grote letters: 'don't save us, save our windows'. De gemeente is van plan om ongeveer de helft van de 500 raambordelen op de Wallen te sluiten. Dit melden verschillende media donderdagavond.

Om niet herkend te worden, dragen veel prostituees een masker. Ook hebben ze borden bij zich met leuzen als 'Van der Laan je plukt mijn baan' en 'stop closing our windows'.

De gemeenteraad bespreekt donderdagavond de sluiting van de raambordelen. Tijdens die vergadering zal een kleine afvaardiging van PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, en de prostituees inspreken. Als hun ramen worden gesloten, worden prostituees de illegaliteit in gedwongen, meent Proud. En dan ontbreekt ieder toezicht. Een prostituee tegen Metro 'Ik heb geen idee waar ik anders heen zou moeten. Ik moet er niet aan denken dat ik straks geen inkomen meer heb.'