woensdag, 4. februari 2015 - 19:37

SP loopt weg uit overleg Dialoogtafel

SP loopt weg uit overleg Dialoogtafel
Foto: MV
Groningen

Woensdagochtend is de fractie van de Socialistische Partij uit protest weggelopen uit een commissievergadering van provinciale staten. Ook na herhaaldelijk aandringen weigerde gedeputeerde en PvdA-lijsttrekker William Moorlag om openheid te geven over de besproken stukken en zijn stellingname aan de Dialoogtafel.

De SP vindt dat de Dialoogtafel niet voldoet aan het beoogde doel: het aanpakken van de problemen door de gaswinning. In het overleg over gaswinning en herstel hoort het provinciebestuur volgens de SP de wil van de provinciale staten uit te voeren en daar open over te zijn. Fractievoorzitter Sandra Beckerman:

'De gedeputeerde weigert keer op keer om naar de staten te luisteren. De staten hebben meermalen geëist vooraf te willen overleggen met Moorlag over de opstelling van de provincie. Dat hij dit blijft weigeren laat hij opnieuw de arrogantie van dit provinciebestuur zien. Hij komt hiermee niet op voor Groningen.'

De partij riep al eerder op om de Dialoogtafel zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens de socialisten is het overleg ondemocratisch en kost het veel te veel geld. Een besloten overleg over dit onderwerp draagt niet bij aan het vertrouwen. Er moet nu doortastend opgetreden worden: een ruimhartige schade- en herstelregeling en vermindering van de winning tot 30 miljard kuub per jaar.

Beckerman: 'Voor ons laat dit nogmaals duidelijk het falen van de Dialoogtafel zien. Niemand legt verantwoording af, de NAM blijft alles bepalen en Groningers trekken aan het kortste eind. Het is de hoogste tijd om hiermee af te rekenen en echt op te komen voor Groningen. Gelukkig is er op 18 maart de kans om af te rekenen met dit provinciebestuur.'

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):