maandag, 13. april 2015 - 19:12 Update: 13-04-2015 19:47

Studenten houden protestmars en eisen aftreden bestuur UvA

Studenten houden protestmars en eisen aftreden bestuur UvA
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Ongeveer duizend studenten en docenten liepen maandag mee in de grote protestmars door de straten van Amsterdam. Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die maandagochtend uit de Vluchtgarage was gezet, sloot zich bij de protestmars aan.

De studenten zongen leuzen voor de universiteitsbibliotheek op het Koningsplein. Ze willen dat het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) opstapt en riepen ook : 'Afreden, aftreden'. De studenten lieten weten dat de ontruiming van het Maagdenhuis van zaterdag 'volstrekt onnodig' was en volgens hen 'pure intimidatie'. Dit schrijft AD maandag.

In een brief in nrc.next hebben docenten en hoogleraren de ontruiming van het Maagdenhuis, die zaterdag plaatsvond, al 'een bestuurlijke blunder' genoemd. Volgens hen heeft het bestuur van de UvA met de ontruiming de opgebouwde goodwill volledig te niet gedaan. Ook de docenten vinden dat het tijd wordt dat het bestuur opstapt.

In een verklaring tegen de kritiek laat het bestuur van de UvA weten dat het zich naar eigen zeggen door de houding van de bezetters gedwongen voelde om het Maagdenhuis te ontruimen. Een van de redenen was dat het niet mogelijk was afspraken te maken met De Nieuwe Universiteit (DNU), zoals de bezetters zich noemen.

Provincie: