maandag, 3. oktober 2016 - 15:09 Update: 03-10-2016 15:09

Facebook verplicht gegevens gebruiker fake-account te verstrekken

Facebook verplicht gegevens gebruiker fake-account te verstrekken
Foto: Archief EHF
Arnhem

Facebook is veroordeeld tot het verstrekken van de gegevens van een facebookgebruiker. Dat heeft de kort gedingrechter van de rechtbank Gelderland maandag bepaald.

Intieme beelden naar fake-account gestuurd

Twee weken geleden diende het kort geding van eiseres tegen Facebook. Zij vraagt de gegevens van een gebruiker van Facebook. De vrouw heeft intieme beelden naar deze gebruiker verstuurd, maar na enige tijd bleek dat het facebookaccount niet echt was. 

Toen de vrouw de gebruiker daarmee confronteerde, dreigde deze de intieme beelden op internet te zetten. Eiseres wil de gegevens van de gebruiker van Facebook om haar op te kunnen sporen en zo mogelijk te kunnen vervolgen.

Onrechtmatig handelen

Kijkend naar de gang van zaken is het volgens de kortgeding rechter aannemelijk dat de medegebruiker onrechtmatig ten aanzien van de vrouw (eiseres) handelde. Facebook moet daarom de gegevens van de gebruiker verstrekken, voor zover zij daarover beschikt. 

Op die manier maakt het opsporing en eventuele vervolging van de gebruiker mogelijk. Facebook krijgt van de rechter 2 weken de tijd om deze gegevens te verstrekken. Hieraan is geen dwangsom gekoppeld, omdat Facebook op de zitting verklaarde te zullen meewerken aan een veroordeeld vonnis.