dinsdag, 19. januari 2016 - 19:03 Update: 19-01-2016 19:07

Brancheorganisatie Nefarma wil medicijntekorten oplossen

Brancheorganisatie Nefarma wil medicijntekorten oplossen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven die zich richten op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, wil met andere partijen oplossingen bedenken om medicijntekorten in de toekomst nog beter te voorkomen en op te lossen. Dit heeft Nefarma bekendgemaakt.

Het is voor patiënten heel vervelend als ze zonder geneesmiddelen komen te zitten. Daarnaast willen we dat er nog beter en sneller over wordt gecommuniceerd met patiënten dan nu al gebeurt', stelt Nefarma.

'Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten', aldus Nefarma.

Nefarma deelt de zorgen van apothekersorganisatie KNMP over de stijgende geneesmiddeltekorten. Tekorten treden gelukkig nog niet heel vaak op en zijn meestal ook snel opgelost. Maar elk tekort is er één te veel en kan bij patiënten tot angst en zorgen leiden.

Het is onduidelijk waardoor geneesmiddelentekorten precies ontstaan. De oorzaken zijn heel divers: van middelen met een grondstof die maar op één plek ter wereld wordt gemaakt tot incidenten in een fabriek. De productieprocessen van geneesmiddelen zijn ingewikkeld en dus kan er kortom altijd wel ergens iets misgaan.

Actieplan

Nefarma wil daar graag, in samenwerking met andere betrokken partijen, een grondige analyse van maken. Daarnaast wil Nefarma met de belangrijkste betrokken partijen, waaronder het ministerie van VWS en de KNMP, om tafel gaan zitten om samen te komen tot een actieplan.

Categorie:
Provincie: