maandag, 15. februari 2016 - 9:30 Update: 16-02-2016 8:56

Stichting Eindspel Tabak pleit voor totaalverbod op roken

Overheid moet tabaks-fabrikanten verplichten tot stoppen met toevoeging nicotine
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
'Roken kost 2.000 euro per jaar per hoofd van de bevolking'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Almere

Om de urgentie van beleid om te stoppen met roken te laten zien heeft de Stichting Eindspel Tabak aan SEO Economisch Onderzoek gevraagd om de totale kosten van roken voor de Nederlandse samenleving te becijferen.

De kosten van roken zijn gemeten door twee situaties met elkaar te vergelijken: de hypothetische situatie dat niemand in Nederland rookt of ooit heeft gerookt met de situatie waarin wel gerookt wordt. Opvallend in de uitkomst is dat niet rokers duurder waren als we kijken naar de zorgkosten. Dit komt doordat degenen die eerder overlijden als gevolg van roken geen zorgkosten maken in de verloren levensjaren.

In de toekomst kan dit beeld veranderen. De medische technologie ontwikkelt zich, waardoor de levensverwachting toeneemt, en dus het aantal verloren levensjaren afneemt. De besparing op de zorgkosten doordat rokers eerder overlijden neemt daardoor af. Bovendien nemen door de nieuwe therapieën de zorgkosten van levende rokers toe. Beide ontwikkelingen leiden ertoe dat de totale kosten van roken toenemen. Op dit moment kost een roker volgens de onderzoekers gemiddeld 2.000 euro per jaar per hoofd van de bevolking. 

Wat doet roken met je lichaam:

Roken maakt ziek Vrijwel elke orgaan in het lichaam wordt aangetast door roken. De meeste mensen weten dat roken de kans op longkanker sterk vergroot. Minder bekend is dat roken ook de kans op andere kankers vergroot, zoals darmkanker en leverkanker, de kans op andere longaandoeningen, zoals COPD en tbc en de kans op hart- en vaatziekten. Sinds kort is bekend dat roken ook de kans op diabetes, reuma en blindheid door maculadegeneratie vergroot.

Geen kind meer een peuk

De stichting pleit dat kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, nooit meer een sigaret in handen krijgen in Nederland. De stichting Eindspel Tabak wil er een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan deze generatie van de toekomst.

BlikopNieuws pleit voor einde aan gedogen van drugs

Om mensen écht van het roken af te helpen, dat wat de overheid zegt te bepleiten, is er maar een oplossing. De overheid moet met een strak beleid komen dat tabaksfabrikanten bij invoer van hun product verplicht om hun verwerkte nicotine in rookwaar af te bouwen tot nul milligram in een nog af te spreken periode. Alleen zo kunnen verslaafden van de nicotine-verslaving afkomen. Want laten we eerlijk zijn, het is toch gewoon een drugsverslaving met de 'restverschijnselen tussen de oren'. 

Alleen zo kan je zorgen dat Nederlanders massaal van hun rookverslaving afkomen. Natuurlijk zul je altijd rokers blijven houden die een pakje peuken van over de grens meeneemt. Maar wanneer je de verslaafden in een jaar tijd steeds minder nicotine voorschotelt, zullen de dan zeer geringe afkick-verschijnselen niet voor een ware run op buitenlandse sigaretten gaan zorgen. Want uiteindelijk wil elke roker graag van zijn verslaving af. 

Categorie:
Provincie: