vrijdag, 16. september 2016 - 10:55 Update: 16-09-2016 11:05

'Miljarden naar extra managers ziekenhuizen in plaats van verplegers'

'Miljarden naar extra managers ziekenhuizen in plaats van verplegers'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De marktwerking in ziekenhuizen, die bedoeld was om er voor te zorgen dat de zorg beter en goedkoper zou worden, blijkt averechts te hebben uitgepakt. Dat blijkt vrijdag uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van de SP.

Explosieve stijging overheadkosten

Na de invoering van de marktwerking in de zorg zijn de kosten voor managers en ICT in ziekenhuizen explosief gestegen. Het management in de algemene ziekenhuizen steeg met 56% in de periode 2007-2014 ten opzichte van de periode 1998-2006. Bij de universitair medische centra was de stijging 70%. Voor het ICT-personeel waren de groeicijfers 79% in de algemene ziekenhuizen en 107% bij de universitair medische centra. 

2,3 miljard 

SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Terwijl verpleegkundigen zien dat de werkdruk stijgt is er in de periode 2007-2014 gemiddeld 290 miljoen per jaar, dus in totaal 2,3 miljard euro extra naar managers en ICT gegaan. De belofte dat de marktwerking de zorg goedkoper en efficiënter zou maken blijkt een valse belofte'. 

'Nationaal Zorgfonds'

'Het is tijd voor een Nationaal ZorgFonds waar we afrekenen met de marktwerking en de bureaucratie. Waar niet de managers maar patiënt en professional centraal staan’, aldus Leijten.

De onderzoekers hebben de ontwikkeling van de overheadkosten bij ziekenhuizen voor en na de invoering van de marktwerking in beeld gebracht. De SP vroeg meerdere malen aan het kabinet om hier onderzoek naar te doen, maar minister Schippers weigerde elke keer. 

Leijten: ‘Ik snap nu waarom marktminister Schippers deze cijfers niet wilde kennen. De gevolgen van de door de minister en haar voorgangers geroemde marktwerking worden zichtbaar. De zorg in ziekenhuizen is niet goedkoper worden, maar de verspilling is juist toegenomen.’