woensdag, 12. oktober 2016 - 9:30 Update: 13-10-2016 12:48

Gezondheidsraad: Meer onderzoek nodig naar 'gewone' ziektes

Universitaire ziekenhuizen moeten meer onderzoek naar 'gewone' ziektes
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Universitaire ziekenhuizen moeten meer onderzoek doen naar veel voorkomende ziektes, langdurige zorg en preventie.

Onderzoeksgeld wordt nu vooral uitgegeven aan fundamentele en medisch-specialistische onderwerpen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd, zo meldt de Volkskrant woensdag. De Gezondheidsraad is van mening dat de universitaire ziekenhuizen meer moeten samenwerken met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundigen. Volgens de voorzitter van de raad, hoogleraar Pim van Gool, zijn er heel veel alledaagse problemen die nauwelijks worden onderzocht. In de krant zegt hij: 'Loop rond op een polikliniek of in een verpleeghuis en je verzamelt zo een handvol vragen.'

De acht universitaire ziekenhuizen hadden in 2014 gezamenlijk een onderzoeksbudget van 1,2 miljard euro. Het onderzoek in die centra behoort volgens Gezondheidsraad-voorzitter Van Gool tot de wereldtop, maar hij zegt dat het onvoldoende aansluit bij maatschappelijke vraagstukken zoals de betaalbaarheid van de zorg.

Lucratiever

Omdat onderzoekers die zich bezighouden met huisartsen- en ouderengeneeskunde nauwelijks in belangrijke medische tijdschrijften publiceren, krijgen zji relatief weinig onderzoeksgeld . Dat heeft als gevolg dat onderzoekers op andere gebieden onderzoek gaan doen, want dat is lucratiever.

Categorie:
Tag(s):