maandag, 21. november 2016 - 13:33 Update: 21-11-2016 13:54

Uitstrijkje blijkt voor veel vrouwen pijnlijke ervaring

Uitstrijkje blijkt voor veel vrouwen pijnlijke ervaring
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Een grote groep van ongeveer 100.000 vrouwen heeft jaarlijks na het afnemen van het uitstrijkje milde klachten als lichte pijn, bloedingen en afscheiding. Dit meldt het Erasmus MC maandag.

Afwijkend

Circa vijftienduizend vrouwen voelen zich bovendien gespannen in de maanden erna, als bleek dat de uitslag van het uitstrijkje afwijkend was en vervolgonderzoek moest plaatsvinden. Ook de biopten en behandelingen na een afwijkend uitstrijkje leveren vaak tijdelijke lichamelijke klachten op, zo concluderen onderzoekers Dik Habbema van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg en patholoog Folkert van Kemenade, beiden verbonden aan het Erasmus MC. 

'Bijwerkingen'

Zij brachten de ‘bijwerkingen’ van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in kaart. MGZ werkte in de studie nauw samen met Amerikaanse onderzoekers, waarbij bijwerkingen in de twee landen zijn vergeleken. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in International Journal of Cancer.

Gunstig

BaarmoederhalskankeronderzoekOndanks de grote aantallen klachten steekt Nederland gunstig af ten opzichte van de Verenigde Staten. Daar hebben vrouwen circa drie keer zo vaak last van genoemde klachten, doordat meer uitstrijkjes worden afgenomen en meer biopten worden genomen en behandelingen plaatsvinden. In Nederland krijgen vrouwen van dertig tot zestig jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. In de Verenigde Staten begint de screening op jongere leeftijd en wordt er langer mee doorgegaan.

Succesvol

Het bevolkingsonderzoek is in beide landen even succesvol, wat betreft het terugdringen van baarmoederhalskanker en de sterfte daaraan. De veel intensievere aanpak in de Verenigde Staten blijkt weinig meerwaarde te hebben.

Geregistreerd

De onderzoekers concluderen dat beter rekening moet worden gehouden met lichamelijke klachten die door het onderzoek worden veroorzaakt. Biopten en behandelingen moeten worden geregistreerd en de klachten ervan verder onderzocht. Dit geldt ook voor de nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek, waarin uitstrijkjes worden onderzocht op de aanwezigheid van het Humaan Papilloma Virus (HPV) in plaats van afwijkende celstructuren.