dinsdag, 30. augustus 2016 - 18:43 Update: 30-08-2016 20:37

Van der Steur: Goede resultaten aanpak georganiseerde criminaliteit

Van der Steur: Goede resultaten aanpak georganiseerde criminaliteit
Foto: Min. Veiligheid en Justitie
Den Haag/Bergen op Zoom

De integrale aanpak van georganiseerde misdaad door de overheid wordt elk jaar intensiever. 'In 2015 zijn door gemeenten, het Openbaar Ministerie (OM), politie, de Belastingdienst, de bijzondere opsporingsdiensten en de Koninklijke Marechaussee weer lovenswaardige resultaten geboekt', schrijft minister Van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer.

'Nog nodige werk te verzetten'

Van der Steur van Veiligheid en Justitie constateert daarnaast dat er nog het nodige werk te verzetten valt om het ondermijnende effect van de georganiseerde misdaad op de samenleving verder terug te dringen. De huidige intensieve inzet van betrokken partijen wordt voortgezet.

'Ondermijning is een hardnekkig probleem dat in sommige regio´s diep in de maatschappij geworteld zit. De signalen over de verwevenheid van onder- en bovenwereld en toename van het onderling geweld tussen criminelen, laten dat helaas maar al te goed zien', aldus Van der Steur.

Gezamenlijke prestaties

Uit de rapportages over 2015 blijkt dat de gezamenlijke prestaties en inspanningen in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit wederom zijn gestegen. Dat blijkt onder andere uit het aantal geïntegreerde casussen dat partners in de verschillende regio´s in RIEC-verband (Regionale Informatie en Expertise Centra) hebben opgepakt: 1.516 in 2015 ten opzichte van 1.445 in 2014. 

De gezamenlijke aanpak in RIEC-verband richt zich vooral op lokale en regionale problemen, maar kent ook landelijke thema´s. Daarbij gaat het om de aanpak van criminele motorbendes, illegale hennepteelt en mensenhandel. Ook wordt geïnvesteerd in het integraal afpakken van crimineel vermogen.

Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden bedroeg in 2015 in totaal 1.765. In 2015 zijn 765 personen door de rechter in eerste aanleg veroordeeld. In 546 gevallen is een vrijheidsstraf opgelegd, in 216 gevallen een taakstraf en er zijn 66 boetes opgelegd. Ongeveer twee derde van de vrijheidsstraffen werd opgelegd in drugszaken, vermogensdelicten, witwassen, mensenhandel en -smokkel.

Bergen op Zoom

Dinsdag bracht minister Van der Steur een bezoek aan Bergen op Zoom om de resultaten te bespreken van de integrale aanpak in RIEC-verband. In juni dit jaar maakte de minister nog bekend dat de extra inzet in Zuid Nederland tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit wordt voortgezet.