woensdag, 31. mei 2017 - 11:12 Update: 31-05-2017 13:04

Europarlementariërs vaag over besteding van 40 miljoen euro onkostenvergoeding

Europarlementariërs vaag over besteding van 40 miljoen euro onkostenvergoeding
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Europarlementariër krijgen elke maand 4300 euro netto voor onkostenvergoeding. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 40 miljoen euro per jaar. Het is echter in de meeste gevallen onduidelijk waar dat geld echt voor gebruikt wordt.

De onkostenvergoeding komt nog eens bovenop het salaris. De vergoeding is onder meer bedoeld om een kantoor te huren in eigen land. Maar van de 751 Europarlementariërs hebben slechts 494 parlementsleden aangegeven dat ze een lokaal kantoor huren. Dit blijkt uit een Europees onderzoeksproject van 48 samenwerkende journalisten waar ook de NOS aan meedoet.

Geen antwoord op vragen over vergoeding

Het bedrag van 4300 euro is een nettobedrag. Over de besteding hoeven de Europarlementariërs geen verantwoording af te leggen. 494 van hen zouden hiervan dus een kantoorruimte huren in eigen land. Maar wat de anderen met de vergoeding doen is meestal niet bekend. Slechts 8 procent van de ondervraagde politici gaf volledige inzage in de besteding van het geld. Dit schrijft de NOS woensdag. De meeste Europarlementariërs beantwoorden vragen over de besteding van de vergoeding gewoon niet. Zoals bijvoorbeeld de hele delegatie uit Bulgarije en Polen. Van de Nederlandse delegatie gaven de leden van de VVD, de PVV en de SGP geen antwoord op vragen.

CU, Partij voor de Dieren, D66 en SP wel open

Peter van Dalen van de ChristenUnie bijvoorbeeld wel. Hij laat weten ruimtes te huren op het partijbureau en specificeert al zijn onkosten. De Partij voor de Dieren deelt mee dat de partij geld dat overblijft van de onkostenvergoeding terug stort naar het Europees Parlement. Dat geldt ook voor partijen als SP en D66. Europarlementariër Anne-Marie Mineur die voor de SP in Brussel zit, stort jaarlijks zo'n 45.000 euro terug naar het Europees Parlement.

Bas Belder van de SGP

De helft van de Nederlandse parlementariërs is na de vorige verkiezingen in juli 2014 begonnen. Sinds die tijd hebben zij zo'n 150.000 euro per persoon aan AOV ontvangen. Bas Belder van de SGP spant de kroon. Hij zit sinds 1999 in het Europees Parlement en kreeg dus het hoogste bedrag aan onkostenvergoedingen: minimaal 790.000 euro. Hij gaf echter geen antwoord op vragen van de NOS over de besteding ervan, aldus de omroep.