zaterdag, 2. september 2017 - 15:27 Update: 02-09-2017 15:37

Extremer klimaat zorgt weer voor premieverhoging inboedelverzekering

Extremer klimaat zorgt weer voor premieverhoging inboedelverzekering
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Natuurrampen en andere barre weersomstandigheden zorgen de laatste decennia steeds vaker voor stormschade. Schade verhelpen kost geld.

Premies 10% gestegen

Al in 2011 kwam het Verbond van Verzekeraars met de mededeling dat het klimaat om assertieve verzekeraars vraagt. Tussen toen en nu zijn premies voor opstal- en inboedelverzekeringen jaarlijks verhoogd door de weersveranderingen. Recentelijk keek BNR Nieuwsradio op meerdere vergelijkingssites naar de premies van woonverzekeringen. Deze bleken ten opzichte van vorig jaar weer met zo’n tien procent te zijn gestegen. Oorzaak? Wederom klimaatverandering. Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat.

Klimaatverandering grootste uitdaging 21ste eeuw

In 2010 noemde Ernst Rauch, hoofd van het grote verzekeringsbedrijf Munich Re Group, klimaatverandering de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. In dertig jaar tijd verdrievoudigde schade ontstaan door het weer. En nog steeds moeten verzekeraars de premies jaarlijks verhogen. Hevige regen, hittegolven, tropische stormen… allemaal steeds meer en in extremere mate voorkomende weersomstandigheden die schade veroorzaken. En dat brengt veel kosten met zich mee. Vooral ook voor opstal- en inboedelverzekeraars; de toename in het aantal schadeclaims door stormschade, zorgt voor veel extra kosten. 

Preventief handelen

Voorkomen is beter dan genezen, en daarom is preventie ook met het oog op stormschade erg belangrijk. Hoe minder schade er door het veranderende klimaat ontstaat, hoe minder schadeclaims en hoe minder een verzekeraar hoeft uit te keren. En dát kan worden teruggezien in de premies. Die zouden dan kunnen dalen. Bij ontwikkeling van producten moet worden ingespeeld op de veranderende weersomstandigheden. Is er steeds meer wind, dan moeten schuttingen nog steviger gebouwd worden en zonnepanelen steviger op de daken worden bevestigd, bijvoorbeeld. 

Bepalen premie risico storm

Verzekeraars kijken elk jaar weer naar de stormschade die het jaar eerder is geclaimd. Mede aan de hand van die bedragen, wordt bepaald of de premie daalt, stijgt of gelijk blijft. Daarnaast wordt er vooruit gekeken; wat voor weersomstandigheden worden er het komende jaar verwacht? Met zekerheid is dit nooit te zeggen, maar een voorspelling kan worden gedaan. De opstal- en inboedelverzekeraars bepalen het risico mede met het oog op de weersverwachtingen. 

Woonplaats en weer

Niet alleen de verwachte weersomstandigheden spelen een rol in het bepalen van de verzekeringspremie. Ook de oppervlakte van een woning, het inkomen van een bewoner en de locatie van de woning zijn van belang. Het ene deel van Nederland kent andere weersomstandigheden dan het andere. Zo is het aan de kust sneller stormachtig dan in Utrecht – het midden van Nederland. Bewoners van de ‘ruigere’ provincies zijn hierdoor een groter risico voor de verzekeraars, waardoor de premie voor de verzekering voor hen hoger ligt. 

Soort woning van invloed op premie

Naast de woonplaats en de weersomstandigheden, wordt de premie ook bepaald door het soort woning waarvoor de opstal- of inboedelverzekering wordt afgesloten. Met de gewenste preventie in het achterhoofd, is het makkelijk om te bedenken dat nieuwbouwwoningen beter zijn bestendigd tegen extreme weersomstandigheden dan oude huizen. 

Weer in 2085 is heftiger

Volgens de Consumentenbond worden de weersomstandigheden rond 2085 extremer. Zo voorspelt de bond, in het minst gunstige geval, een stijging van 138 procent in extreme neerslag. De hagelschade zal verdubbelen. In het gunstigste geval zal de regen maar met vijf procent toenemen. Deze cijfers komen uit vier klimaatscenario’s van het KNMI, waarbij een stijging van 1,5 procent in 2085 werd gehanteerd als minimale stijging en 3,5 procent als max. 

Categorie:
Provincie: