dinsdag, 19. februari 2019 - 15:36

Zwarte zaterdag in de Franse Alpen

Zwarte zaterdag in de Franse Alpen
Foto: Pasja1000
Den Haag

Wie komend weekend met de auto naar de wintersport vertrekt moet rekening houden met lange files. In de Franse Alpen wordt 23 februari een zwarte zaterdag met extreme verkeersdrukte en vele uren oponthoud. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verwacht de ANWB veel vertraging op de weg.

In Nederland begint voor scholen in de regio’s Midden en Zuid de voorjaarsvakantie. Veel landgenoten rijden naar de Alpen voor een weekje wintersport. De sneeuwcondities zijn uitstekend. Oostenrijk blijft het favoriete wintersportland voor Nederlanders. Frankrijk is een goede tweede, daarna volgen Duitsland en Zwitserland. 

In de Franse Alpen is zaterdag de drukste dag van het wintersportseizoen. Er staan de hele dag lange files op de routes naar de wintersportgebieden. De knelpunten liggen ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers zullen lang duren.

In Duitsland ontstaan de eerste files al op vrijdagmiddag 22 februari. Het drukst is het zaterdag rond het middaguur. Dan is het aansluiten in de files op de A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen, A8 Stuttgart-München en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein. 

In Oostenrijk moeten wintersporters vooral zaterdag voorbereid zijn op veel vertraging op de Fernpas (B179) tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg-Villach (A12) tussen Kufstein en Landeck en op de toegangsroutes naar de skigebieden loopt het verkeer op veel plaatsen vast. 

Terugkerende wintersporters moeten rekening houden met controles bij de grensovergangen met Duitsland. De wachttijd loopt op tot meer dan een uur. 

In Zwitserland zijn de A1 Zürich-Bern en de A2 Bazel-Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel de belangrijkste knelpunten.