dinsdag, 2. april 2019 - 9:12 Update: 02-04-2019 9:16

Lichte filegroei in eerste kwartaal

anwb, lichte filegroei, eerste kwartaal
Foto: Archief EHF
Den Haag

De filezwaarte is in de eerste drie maanden licht gestegen in vergelijking met deze periode in 2018.

Uit de cijfers van de ANWB blijkt dat de hinder door files op alle A- en N-wegen in ons land in het eerste kwartaal van 2019 met zeven procent is gegroeid. Niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag ondervonden weggebruikers meer oponthoud. 

Gedurende het eerste kwartaal bleef het winterweer uit. Desondanks groeide de filezwaarte opnieuw. De filezwaarte in de ochtendspits nam met dertien procent toe en in de avondspits met ruim acht procent. Vooral in februari ondervond het verkeer fors meer hinder in vergelijking met vorig jaar.  

De filecijfers over alle A- en N-wegen laten ook zien dat het fileprobleem zich in steeds meer regio's voordoet. Zo nam de filezwaarte in het oosten en zuiden van het land de afgelopen drie maanden fors meer toe in vergelijking met de provincies gelegen in de Randstad. De file Top 10 toont ook steeds meer knelpunten in deze regio’s.  

De drukste dag was dinsdag 22 januari toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder. Het verkeer kwam daar volledig tot stilstand met een filerecord van maar liefst 2287 kilometer tot gevolg. 

Verraderlijke ijzel in het noorden van het land zorgde op vrijdag 25 januari voor tientallen ongelukken en veel verkeershinder op de wegen in Friesland en Groningen

Categorie:
Provincie: