donderdag, 30. april 2020 - 12:35 Update: 30-04-2020 12:50

Uitstel btw-betaling alleen mogelijk ná doen van btw-aangifte bij Belastingdienst

Middengroepen gaan er het meest op vooruit
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
factuur-btw
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Donderdag 30 april is de deadline voor het indienen en betalen van de btw-aangifte over het eerste kwartaal. De Belastingdienst ziet dat het aantal aangiftes enigszins achterloopt in vergelijking tot het voorgaande jaar, mogelijk als gevolg van de coronacrisis. De dienst roept ondernemers op vandaag alsnog (kwartaal)aangifte btw te doen. Ondernemers die als gevolg van corona aanspraak willen maken op uitstel van btw-betaling kunnen zonder aangifte namelijk geen uitstel van betaling aanvragen.

Op tijd aangifte doen is nodig 

'Wij realiseren ons dat de coronacrisis veel ondernemers hard raakt.', licht Arno van Dongen van de Belastingdienst toe. 'Daarom biedt de Belastingdienst ondernemers die financiële problemen hebben ondersteuning aan de hand van tal van fiscale maatregelen. Maar het op tijd indienen van de aangifte hoort er, ook in deze bijzondere periode, toch gewoon bij.

Drie maanden uitstel betaling

Ook wanneer ondernemers nauwelijks of geen omzet hebben gedraaid, is het doen van aangifte van belang. 'Ondernemers die dat echt nodig hebben, kunnen alleen na het doen van aangifte onder andere drie maanden uitstel van de btw-betaling aanvragen', legt Van Dongen uit.

 Minder btw-aangiftes binnen gekomen

De Belastingdienst ziet bij deze btw-kwartaalaangifte dat er minder btw-aangiftes zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De Belastingdienst benadrukt dat er een verschil bestaat tussen uitstel van de btw-betaling en voor het doen van aangifte. 'Eerst moet er gewoon aangifte gedaan worden, waarna de naheffingsaanslag volgt. Pas dan kan er ook uitstel voor betaling aangevraagd worden', verheldert Van Dongen.

Gegevens ook hard nodig

Naast de aangifte heeft de Belastingdienst de gegevens van ondernemers ook om een andere reden hard nodig. Met de btw-gegevens kan de overheid namelijk zicht houden op de omzetontwikkeling van Nederlandse ondernemers.

Categorie:
Provincie: