zaterdag, 20. november 2021 - 12:30

Banken weren sekswerkers en ondernemers in seksbranche

Prostituee
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Voor zelfstandige sekswerkers of ondernemers in de seksbranche is het bijna onmogelijk om gebruik te maken van diensten van banken. Sommige banken weigeren sekswerkers op voorhand vanuit ideologisch standpunt. In het duurzame beleid past geen prostitutie. Dit blijkt uit onderzoek door het KRO-NCRV programma Pointer.

Banken zien prostitutie als risicobranche met betrekking tot uitbuiting en het witwassen van geld. De criteria die er voor sekswerkers gelden is voor nieuwe klanten vooraf niet duidelijk.

Alleen de online bank Knab ontvangt de sekswerkers met open armen. De andere dertien banken die zakelijke rekeningen aanbieden doen dat niet. Bij ASN Bank, SNS Bank en Triodos Bank worden sekswerkers expliciet geweigerd onder het mom van bescherming van mensenrechten. Bij Triodos wordt alles wat te maken heeft met pornografie geweigerd.

Sekswerkers hebben veelal te maken met contante betalingen. Klanten van de prostituees of clubs willen geen digitaal spoor achterlaten van hun bezoek. Als er regelmatig grote bedragen contant worden gestort, is dit voor een bank reden voor onderzoek naar de herkomst hiervan.

De Nederlandse Vereniging van Banken laat in een reactie weten dat er in 2014 zo’n 16 miljard euro is witgewassen. Welk aandeel de sekswerkers hierin hebben is niet duidelijk. Hiervan zijn geen harde cijfers.

Categorie:
Provincie: