dinsdag, 6. juni 2023 - 9:29

Zonnebrandlotion Cien SUN SFP 50 van Lidl biedt niet beloofde bescherming

Cien SPF 50 zonnebrand
Den Haag

Cien SUN SPF 50 Love Your Planet Vegan zonnebrandlotion (Lidl) biedt niet de geclaimde SPF 50 maar SPF 30. Dit blijkt uit de meest recente zonnebrandtest van de Consumentenbond. Lidl zegt onderzoek te gaan doen naar het product en haalt het uit voorzorg uit de schappen. Consumenten die het product met SPF 50 dit jaar gekocht hebben, kunnen dit terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan hun geld terug.

De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoeveel bescherming een zonnebrandmiddel biedt tegen uv B-straling. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘SPF 50 zal vaak gekozen worden voor kinderen of voor mensen met een lichte huid. Want met een hogere SPF zou je beter beschermd moeten zijn. Maar dat is met dit product van Lidl dus niet het geval. Consumenten lopen hiermee een groter risico op verbranden.’ De SPF 30 variant van Cien Love Your Planet zonnebrandlotion haalt in de test wel de geclaimde bescherming.

Jaarlijks onderzoek

De Consumentenbond onderzoekt elk jaar zonnebrandspray en -lotion met SPF 30 en SPF 50(+) en kijkt daarbij naar bescherming, gebruiksgemak en ingrediënten. Uit eerdere tests bleek al dat 4 producten niet de beloofde bescherming SPF 30 bieden. De Consumentenbond heeft dit gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en raadt consumenten af deze producten te gebruiken. 

Categorie:
Provincie: