woensdag, 27. juli 2011 - 12:41

Rijnstate-ziekenhuis doet oud-patiënten oproep voor MRSA-test

Arnhem

Het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem roept oud-patiënten van de afdeling Chirurgie en Traumatologie op om zich te laten testen op de MRSA-bacterie.

Dit jaar zijn in het ziekenhuis al twaalf patiënten met de bacterie besmet geraakt, dat is meer dan normaal, aldus het ziekenhuis.

Op de afdeling B7V3 (verpleegafdeling Chirurgie) van Rijnstate Arnhem is vorige week donderdag de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen bij 1 patiënt. Sinds dat moment wordt deze patiënt geïsoleerd verpleegd en zijn in Rijnstate Arnhem alle benodigde maatregelen genomen conform protocol. Jaarlijks stellen Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1.500 mensen een MRSA-besmetting vast.
MRSA is een ziekenhuisbacterie die niet meer gevoelig is voor de meeste antibiotica.

Risico/besmetting
Mensen die met MRSA in aanraking komen, kunnen drager worden van de bacterie. Zolang ze zelf gezond zijn, bestaat er voor hen geen gezondheidsrisico. In de meeste gevallen verdwijnt de bacterie na enkele dagen vanzelf, zonder dat drager er iets van gemerkt heeft. Maar ze kunnen de bacterie wel ongemerkt overdragen aan mensen met een verminderde weerstand of verse operatiewond. En die kunnen wel ziek worden van de bacterie.

Kweek
Om vast te kunnen stellen of iemand is besmet met de bacterie, wordt een monster van bijvoorbeeld slijmvlies of huid genomen. Dit monster wordt op kweek gezet en op MRSA getest. Binnen 4 / 5 dagen weten we of er sprake is van een MRSA-besmetting. Mocht er een besmetting zijn vastgesteld, dan krijgen de patiënten van het ziekenhuis een behandeling.
Provincie:
Tag(s):