zondag, 1. maart 2009 - 14:34

Ajax eenvoudig langs pover FC Utrecht

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondagmiddag het beladen uitduel tegen FC Utrecht met 2-0 gewonnen. De ploeg van trainer Marco van Basten had geen kind aan een zeer matig FC Utrecht. Door de zege blijft Ajax volop meedoen om de felbegeerde tweede plaats in de Eredivisie.

De Amsterdammers waren de beginfase, in een uitverkocht Galgenwaard, heer en meester. De verwachte stormloop van de Domstedelingen kwam niet van de grond. De snelle aanvallers van Ajax wisten keer op keer de opbouw van FC Utrecht te verstoren. De zeldzame keren dat de thuisploeg op de vijandelijke helft verscheen, kon het de bal voorin niet vasthouden. Het bleek dan ook een ongelukkige keuze van trainer Ton Du Chatinier om Loic Loval in de punt van de aanval te posteren. De pijsnelle aanvaller acteert normaal gesproken vanaf de zijkanten en was duidelijk niet gewend in het centrum van de aanval te opereren.

Al na negen minuten resulteerde het uitstekende begin van Ajax in de openingstreffer. Miralem Sulejmani wist met een bekeken hakballetje Gregory van der Wiel vrij voor de goal van FC Utrecht te zetten. Laatstgenoemde schoot de bal snoeihard in het dak van het doel. De thuisploeg herstelde zich naarmate het eerste bedrijf vorderde, maar kon amper gevaarlijk worden.

Na de doelwisseling kwamen de elf Utrechters wél sterk uit de startblokken. De korte stormloop leverde echter geen grote kansen op. Jan Vertonghen kopte in de 63ste minuut alle Utrechtse hoop aan flarden, opnieuw was Sulejmani de aangever.

De resterende minuten werden vervolgens volwassen uitgespeeld. Utrecht kwam niet meer tot een serieus slotoffensief en lijdt zo haar tweede thuisnederlaag op rij.

Ajax kwam niet zonder kleerscheuren uit de strijd: Luis Suarez pakte een domme gele kaart en is geschorst voor het treffen met ADO Den Haag, volgende week; Jan Vertonghen moest vlak voor tijd afhaken met een hamstringblessure.