donderdag, 23. februari 2006 - 18:35

Operatiekamer met sfeerverlichting

Eindhoven

Het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en Koninklijke Philips Electronics N.V. hebben vandaag ’swerelds eerste Ambient Experience-catheterisatielab (CathLab) geopend. Het Ambient Experience-concept is erop gericht artsen in staat te stellen aanzienlijk efficiënter te werken en patiënten die een hartcatheterisatie ondergaan, rustiger te maken. De eerste tests tonen aan dat het Ambient Experience-concept leidt tot snellere diagnoses, lagere stralingsdoses en rustigere patiënten.

De aandacht van hartpatiënten kan van de ingreep worden afgeleid door hen een visueel thema te laten kiezen dat op lcd-beeldschermen aan het plafond wordt weergegeven. Het thema gaat samen met gekleurd licht waarmee de wanden van de behandelkamer worden verlicht, en met een geluid en geur die ook representatief zijn voor het thema. Deze combinatie van zintuiglijke waarnemingen maken de behandelkamer tot een geruststellende en kalmerende omgeving voor de patiënt, waardoor deze rustiger wordt. De ruimte maakt een zeer ordelijke indruk, aangezien alle kabels en aan het plafond opgehangen uitrusting op onopvallende wijze in de inrichting van de ruimte zijn geïntegreerd.

Het Ambient Experience-cath lab is tevens uitgerust met speciale verlichting, die de arts in staat stelt efficiënter te werken. Door middel van diffuus licht worden schaduwen of reflecties op de monitoren voorkomen. Daarnaast maakt de gelijkmatige lichtverdeling de ruimte zeer ontspannend en rustgevend voor de ogen van de medicus.

De arts kan voorafgaand aan de ingreep de patiëntgegevens controleren op de spiegel-tv die is opgesteld in de ruimte waar de arts zich op de ingreep voorbereidt, wat een tijdsbesparing oplevert. Aan de behandel­tafel moet de arts zich kunnen concentreren op de patiënt, niet op het systeem. Elke interactie met medische apparatuur die ten koste zou gaan van de concentratie op de patiënt, dient dan ook tot een minimum te worden beperkt. Met het spraakgestuurde systeem van Philips is geen interactie nodig, het systeem voert simpelweg de gesproken commando’s van de arts uit.

“De eerste experimenten hebben al aangetoond dat dit voor ons ziekenhuis een zeer belangrijke investering is. De inrichting van de ruimte en de verlichting zijn zo goed dat we absoluut sneller kunnen werken. Dit zou zelfs kunnen leiden tot minder straling, zoals onze eerste experimenten al hebben aangetoond. Mijn collega’s en ik zijn bovendien er blij met de wijze waarop bij het Ambient Experience-cath lab rekening gehouden is met de soms lastige werkomstandigheden waar wij als artsen mee te maken hebben: zeer lange werkuren, waarbij concentratie en aandacht voor de patiënt essentieel zijn,� aldus cardioloog Jacques Koolen van het Catharina -Ziekenhuis in Eindhoven.

Gerard Kleisterlee, chief executive officer van Koninklijke Philips Electronics N.V.: “Ziekenhuizen zijn in een situatie beland waarin de concurrentie steeds sterker wordt, waardoor ze zich moeten onderscheiden. Philips kan ziekenhuizen helpen precies dát te bereiken: dankzij de combinatie van technologische expertise en inzicht in de behoeften van zowel patiënten als medische staf.�
Provincie:
Tag(s):