vrijdag, 18. februari 2005 - 9:34

AZ gelijk, Heerenveen verliest sneu van Newcastle

AZ en SC Heerenveen hebben vanavond hun UEFA Cup-duels niet weten te winnen. De Alkmaarders kwamen bij Alemannia Aachen niet verder dan een gelijkspel en de Friezen verloren in eigen huis met 2-1 van Newcastle United.

AZ kreeg te maken met een fel spelend Alemannia Aachen. Toch waren het de Alkmaarders die voor rust de beste kansen kregen, maar de aanvallen stuitte telkens op doelman Straub. Na rust wist AZ ook niet te scoren en moest het tevreden zijn met een 0-0 gelijkspel. Kansen waren er genoeg dus dat biedt perspectief voor de return volgende week in Alkmaar.

SC Heerenveen kende een droomstart tegen Newcastle United. Het beet goed van zich af en in de 24e minuut scoorde Klaas Jan Huntelaar op fabelachtige wijze de 1-0. De jonge spits schoot de bal in de draai achter doelman Shay Given en zette de 19.500 toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion in vuur en vlam. De ploeg van Gert Jan Verbeek hield druk op de Engelse verdediging en had kans verder uit te lopen. Newcastle kreeg ook enkele mogelijkheden, maar wist in de eerste helft niet voor groot gevaar te zorgen.

Na rust veranderde het spelbeeld weinig, maar moest Heerenveen toch een gelijkmaker toestaan. Het was de sluwe en de tot dan toe ontzichtbare Alan Shearer die twintig minuten voor tijd, op aangeven van Patrick Kluivert, de gelijkmaker binnentikte.
Het werd voor de Friezen helemaal zuur toen Lee Bowyer in de 82e minuut de 1-2 binnenschoot. De laatste vijf minuten moesten de bezoekers met tien man verder omdat doelpuntenmaker Bowyer zijn tweede gele kaart van de avond ontving. Heerenveen zette in de slotfase nog aan, maar dat mocht niet meer baten. Het zal voor de Friezen een zware opgave worden om volgende week in Newcastle te winnen en een ronde verder te komen. Met sluwheid en onberekenheid van een topploeg heeft het vanavond in ieder geval al kennis gemaakt.