maandag, 20. maart 2006 - 10:04

Borculo en Groenlo minst populair om te trouwen

In 2005 zijn er 74 duizend huwelijken gesloten. Hiervan vonden er 67 duizend in Nederland plaats. Ruim 6 duizend huwelijken zijn in het buitenland gesloten. Van de huwelijken die in Nederland plaatsvonden, zijn de meeste gesloten in Amsterdam, ruim 3 duizend. In totaal zijn in 2004 bijna 8 duizend huwelijken voltrokken in de vier grote steden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2004 was Rozendaal de populairste huwelijksgemeente. Opvallend is dat alle bruidsparen die in dat jaar in het Gelders plaatsje trouwden uit een andere gemeente kwamen. Eén reden is dat Rozendaal een kleine en sterk vergrijsde gemeente is, waar maar weinig mensen wonen in de huwbare leeftijd. De gemeente beschikt bovendien over een aantal mooie trouwlocaties, waaronder kasteel Rosendael. Dat maakt de gemeente aantrekkelijk als huwelijksgemeente voor paren uit het hele land. Daarnaast zijn ook de meeste Waddeneilanden in trek om te trouwen.

Borculo en Groenlo waren de minst populaire gemeenten om te trouwen. Het aandeel huwenden van elders is er met 5 procent het laagst. Het nabijgelegen Ruurlo is als huwelijksgemeente juist zeer in trek: 80 procent van de huwenden komt niet uit de gemeente. De huwelijksbinder in Ruurlo is kasteel Huize Ruurlo. Het is een geliefde trouwlocatie, ook voor de inwoners van Borculo en Groenlo.

Bijna één op de tien huwelijken vond in het buitenland plaats. Belangrijke huwelijkslanden zijn Turkije en Marokko. Vaak gaat het om een huwelijk tussen iemand die in Nederland woont en iemand die (nog) in Turkije of Marokko woont. Bijna 2 duizend in Nederland wonende paren kozen ervoor om in het buitenland te trouwen. Velen van hen sloten hun huwelijk in de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen of Italië.
Provincie:
Tag(s):