zondag, 6. augustus 2006 - 18:21

Button wint eerste Grand Prix na gedenkwaardige race

Jenson Button heeft vandaag de eerste Grand Prix overwinning behaald in zijn carrière. De Engelsman finishte de deels natte, deels droge race in Hongarije voor McLaren-coureur Pedro de la Rosa en de BMW Sauber van Nick Heidfeld.

Wereldkampioen Fernando Alonso reed lang aan de leiding maar moest uiteindelijk opgeven. Titelrivaal Michael Schumacher kon niet profiteren. De Duitser moest in de slotfase opgeven vanaf de 2de positie na hardhandig gepasseerd te zijn door de la Rosa en Heidfeld.

112 Grands Prix lang bleef Button verstoken van een overwinning, maar de race op de Hongaroring zal voor eens en voor altijd een einde maken aan de suggestie dat de Brit ‘de Henman van de Formule 1 zou blijven’, zoals de Engelse pers veelvuldig wist te melden.

En wat voor een race. Een middag in Hongarije stond van start tot finish garant voor actie en spektakel van de bovenste plank. Het was de eerste echte regenrace sinds Brazilië ’03, en daardoor bovendien een van de langste races sinds tijden.

En dat was hard nodig om al het drama zich te kunnen laten ontvouwen.

Al voor de start is het Pedro de la Rosa die doet vermoeden dat er een vloek rust op de tweede McLaren door te spinnen in de opwarmronde. In Australië deed zijn voorganger Juan Pablo Montoya immers exact hetzelfde.

Teamgenoot Kimi Raikkonen houdt bij de start zoals gewoonlijk het hoofd koel en maakt van pole een perfecte start. In tegenstelling tot Felipe Massa die direct ver terugvalt en voorbij wordt gestoken door de la Rosa en Rubens Barrichello.

De beide gekastijde titelkandidaten winden er bij de start ook geen doekjes om. Vooral Alonso maakt in de eerste ronde, waarin alleen Sakon Yamamoto op moet geven, diverse plekken goed. De Spanjaard neemt veel risico en gaat na enkele schijnbewegingen en het nodige duw- en trekwerk voorbij aan de Ferrari van Massa.

Michael Schumacher’s voornaamste wapenfeit is zijn actie in de eerste bocht, waarin de Ferrari-coureur met een bekeken lijn diverse coureurs letterlijk op hun nummer zet. De opmars van de Duitser stokt vervolgens enigszins, hetgeen samen met Massa’s problemen een sterke indicatie is dat de Bridgestone coureurs waarschijnlijk een moeilijke middag tegemoet gaan.

Voor Alonso lijkt alles inmiddels gesmeerd te verlopen. De Spanjaard verwijst teamgenoot Giancarlo Fisichella al gauw terug en krijgt het even later hevig aan de stok met Michael Schumacher. Het is bijna niet meer te zien waar Schumacher’s Ferrari eindigt en zijn Renault begint.

Na een prachtig gevecht, waarin Schumacher veel langer stand weet te houden dan normale stervelingen, besluit Alonso dat het welletjes is: de Spanjaard stuurt zijn wagen in de vijfde bocht brutaal aan de buitenkant langs de Ferrari. Wauw.

Hij kan vervolgens de achtervolging inzetten op het leidende trio, dat gevormd wordt door de McLaren sandwich met Barrichello beleg.

Doordat de baan iets opdroogt moet Barrichello, die als een van de weinigen gekozen heeft voor regenbanden, de aandringende de la Rosa’s spoedig voorbij laten, en iets later lijkt de gok van de Braziliaan helemaal verkeerd uit te pakken als hij binnen moet komen voor zogenaamde intermediate-banden. Alonso schuift zo op naar de derde plaats.

Mark Webber moet trouwens in een vorig leven iets heel verkeerds gedaan hebben; wederom wordt de Williams van de Australiër getroffen door pech.

Diverse coureurs, waaronder Vitantonio Liuzzi die spint, maken op de nog altijd spekgladde baan ondertussen ‘momentjes’ mee. Massa en Tiago Monteiro zelfs meerdere malen.

Schumacher komt nu onder vuur te liggen van Fisichella, waarbij de Italiaan zich bewust is van het feit dat Schumacher zich met de wereldtitel op het spel een uitval niet kan permitteren. Meerdere malen raken de Bridgestones en Michelins elkaar voordat Fisichella de positie claimt.

In het heetst van de strijd beschadigt Schumacher echter zijn voorvleugel als hij tevergeefs probeert te counteren nadat Fisichella hem in de eerste bocht verschalkt: hij zal aan het eind van de ronde naar de pitstraat sturen om een nieuwe neus te halen.

Fisichella doet zijn eigen inspanningen teniet als hij niet veel later diep door het grind ploegt als een soort onderzeeër. Hij weet nog terug aan de oppervlakte te komen en op de baan, maar zijn race is evenzogoed teneinde.

Raikkonen, de la Rosa en Button zijn ondertussen binnen geweest voor hun eerste stops, wanneer Massa reeds op een ronde wordt gezet door de nieuwe leider, Fernando Alonso.

Vervolgens elimineert Raikkonen zichzelf in ronde 30 door hard tegen de Scuderia Toro Rosso van Scott Speed aan te rijden, waarna de McLaren zich te buiten gaat aan gevaarlijke luchtacrobatiek. Beiden blijven gelukkig ongedeerd, maar de Safety Car die er op volgt stelt Schumacher in staat zich te ontdoen van het rondje achterstand dat de ontketende Alonso hem in ronde 24 aan de broek gaf.

Het lijkt niet meer fout te kunnen gaan voor de Renault-coureur, maar zijn race valt in duigen als zich bij zijn pitstop problemen voordoen aan het rechterachterwiel. Het is direct einde verhaal voor de wereldkampioen, die daarmee een gouden kans laat liggen om opnieuw afstand te nemen van Schumacher in het klassement.

Het betekent dat Button, die zich op de een of andere manier een weg heeft kunnen banen door de chaos, aan de leiding gaat, maar Schumacher krijgt eindelijk wat assistentie van zijn Bridgestones en weet zich geholpen door de Safety Car terug te knokken naar een tweede plaats.

De weg lijkt vrij voor de Duitser om Alonso’s marge in de stand in het wereldkampioenschap verder uit te hollen. Noodgedwongen gokt hij er echter op dat zijn intermediates het zullen uithouden tot de finish, terwijl de rest van het veld inmiddels grotendeels op droogweerbanden is gaan rijden.

Die gok pakt slecht uit. Eerst wordt Schumacher berooft van de tweede plek door de aanstormende Pedro de la Rosa. Die heeft er wel een paar ronden voor nodig, maar verzekert na afloop van de race zijn monteurs: “Geen paniek jongens, ik wist waar ik mee bezig was!�

Hetzelfde kan gezegd worden van Nick Heidfeld, die Schumacher eveneens aanpakt in de chicane en daarbij de stuurstang van de Ferrari terminaal beschadigt. Heidfeld zal er niet wakker van liggen: het levert zijn BMW Sauber team een podium op.

Net naast het podium grijpt Rubens Barrichello, die zich toch knap weet te herstellen. Daarachter volgt David Coulthard, die niet veel in beeld is maar er wel weer als de kippen bij om de scherven op te rapen, op een 5de positie, gevolgd door Ralf Schumacher voor Toyota.

7de wordt nieuwkomer Robert Kubica. De Pool heeft de omstandigheden bij zijn debuut niet mee en rijdt niet bepaald een foutloze race, maar is aan het eind toch goed voor twee punten. De troostprijs gaat naar Felipe Massa, die een rampzalige race meemaakt maar toch als 8ste over de streep weet te komen.

Christijan Albers kon vandaag helaas geen rol van betekenis spelen. De Nederlander eindigde achter teamgenoot Monteiro als 11de.
Categorie:
Tag(s):