dinsdag, 13. juni 2006 - 15:13

Giraffe Michel op 14-jarige leeftijd overleden

Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is in de nacht van 11 op 12 juni giraffe Michel gestorven aan een buikvliesontsteking. Naast de leider van de hengstengroep, was Michel ook de meest in het oogspringende giraffe vanwege zijn imposante lengte en de bultige hoorntjes op zijn kop. Michel was 14 jaar. Vorige week woensdag constateerden de verzorgers dat de giraffe niet in orde was. Hij had geen eetlust.

De dierenarts die meteen gewaarschuwd is, constateerde een darmverstopping. Beweging is hiertegen de beste remedie. Niet zonder risico, hebben de verzorgers daarom alles in het werk gesteld om de hengst aan het lopen te krijgen en te houden. Aanvankelijk leek dit goed aan te slaan. Echter na elke opleving ‘s ochtends, volgde in de loop van de avond een terugval. Zondagmiddag was de toestand van de giraffe zo verslechterd dat hij nauwelijks meer reageerde op mensen die zijn stal binnenkwamen. Hij kon zelfs met de hand geïnjecteerd worden, wat een slecht teken is voor een van nature alert dier.

Tijdens de laatste controle in de nacht van zondag op maandag bleek dat hij niet meer te redden was.
De organen van de giraffe zijn maandagochtend voor onderzoek naar de Universiteit van Utrecht gebracht. Uit de sectie bleek dat de buikvliesontsteking is veroorzaakt door een darmverstopping. Een buikvliesontsteking is bij een giraffe niet te opereren. DierenPark Amersfoort heeft het skelet en de huid van de giraffehengst beschikbaar gesteld voor museale doeleinden
Provincie:
Tag(s):