donderdag, 21. december 2006 - 14:09

Helft van de Nederlanders wil gulden terug

Utrecht

De Nederlander heeft de euro nog steeds niet volledig geaccepteerd. De euro zit al vijf jaar in onze portemonnee, maar bij 30% van de Nederlanders zit de gulden nog in het hoofd. Met name 30-plussers kunnen maar moeilijk aan de euro wennen. Meer dan de helft van Nederlanders geeft aan, na vijf jaar euro, de gulden terug te willen.

Vooral mensen die nog altijd in guldens denken willen die munt ook weer terug in de portemonnee (80%). Dit blijkt uit de eindejaarsenquête 2006 die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) onder bijna 2300 respondenten heeft gehouden in samenwerking met RTL Nieuws.

30% van de Nederlanders denkt in guldens als hun wordt gevraagd naar de waarde van hun woning of de prijs van een brood. Dit is evenveel als in 2005. Het NIBUD vermoedt dat er een harde kern Nederlanders is die nooit volledig in euro’s gaat denken. In 2002 zei 20% van de respondenten van een NIBUD-onderzoek nooit in euro’s te gaan denken. De huidige cijfers lijken dat beeld te bevestigen.

Ook zijn veel mensen van mening dat de prijzen zijn gestegen door de euro. Van diegenen die nog in guldens denken, is ruim 90% van mening dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de euro. Van de mensen die al in euro’s denken is driekwart van mening dat de prijzen zijn gestegen door de euro.
Provincie:
Tag(s):