dinsdag, 5. december 2006 - 10:14

Internationale prijs voor onderzoek naar beenmergkanker

Amsterdam

De VUmc onderzoeker Arjan van de Loosdrecht heeft de Young Investigators Grant 2007/2008 toegekend gekregen voor zijn onderzoek naar het myelodysplastisch syndroom (MDS), een vorm van beenmergkanker.

De prijs, een geldbedrag van 40.000 dollar, wordt toegekend door The Myelodysplastic Syndromes Foundation Inc. en betekent internationale erkenning voor het onderzoek van de afdeling hematologie van VU medisch centrum. Van de Loosdrecht neemt de prijs op 8 december in Orlando, Florida in ontvangst tijdens het congres van de American Society of Hematology.

Het myelodysplastisch syndroom (MDS) is een zeldzame hematologische aandoening van het beenmerg, waarbij de aanmaak en kwaliteit van de bloedcellen drastisch verminderd zijn. MDS komt vooral op latere leeftijd voor. Te verwachten is dat bij de toenemende vergrijzing ook het vóórkomen van MDS zal toenemen.

Het onderzoek van van de Loosdrecht is gericht op een verbetering van de diagnose van de ziekte, het volgen van het verloop en op het verkrijgen van inzicht van de onderliggende oorzaak. Aangezien voor deze patiënten nieuwe medicijnen worden ontwikkeld is het van toenemend belang dat de diverse vormen van MDS goed van elkaar kunnen worden onderscheiden. Het onderzoek moet uitgroeien tot de nationale en internationale standaard op het gebied van diagnose en monitoring van deze kwaadaardige aandoening.

Van de Loosdrecht is als internist en hematoloog werkzaam op de afdeling hematologie van VUmc en het onderzoek wordt uitgevoerd in het onderzoeksprogramma van VUmc Cancer Center Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):