woensdag, 13. september 2006 - 15:30

Loodgieter Hans Korstanje wint grootste milieuprijs

Wijk bij Duurstede

Woensdag is bekend geworden dat loodgieter en uitvinder Hans Korstanje uit Wijk bij Duurstede de European Environment Press Award (milieuprijs) van Nederland heeft gewonnen met zijn uitvinding om legionella te bestrijden. Al eerder deze week kreeg Korstanje en zijn bedrijf 'LegioFreeWater' goed nieuws, toen het Ministerie van VROM de “ladder van legionella-bestrijding� bekend maakte waarin het systeem van loodgieter/uitvinder Hans Korstanje op de éérste plaats is komen te staan.

Aanleiding voor de Beleidsnotitie van Staatssecretaris Van Geel ,die gericht is aan de Tweede Kamer, is het rapport Alternatieve technieken voor legionella bestrijding. Vanaf 2003 is er onderzoek gedaan naar deze fysische technieken. In februari 2005 was daar de uitvinder, met octrooi, van het verwarmingslint in de waterleiding. Vrom kiest voor systemen die geen stoffen aan het water toevoegen en die het milieu weinig belasten.

Thermisch beheer geniet al jaren de voorkeur van VROM. LegioFreeWater van uitvinder Hans Korstanje heeft deze techniek vernieuwd. Innovatie heeft er voor gezorgd dat deze variant van thermische desinfectie nu hoog gewaardeerd wordt door de Staatssecretaris van VROM. In 2005 won Hans Korstanje al de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Bij de slimme toepassing van deze uitvinding, het verwarmingslint in de waterleiding, hoeven spoelacties of desinfectie niet veel water en energie te kosten. Automatisering kan bovendien doelmatig zijn en een besparing van de personeelskosten opleveren. Naast dit alles levert het LegioFreeWater systeem een groot milieuvoordeel. De besparingen kunnen oplopen tot wel 90 % ten opzichte van gasgestookte thermische desinfectie. Ook de Co² afgifte wordt hierdoor verlaagd. Het systeem bereikt de gehele waterleiding.

Er worden in dit systeem géén waterbehandelingsapparaten geïntroduceerd die een specifiek onderhoud vergen, of die op zich weer extra gezondheids- en milieurisico opleveren.

De Wetenschapswinkel van de Universiteit van Utrecht heeft een onderbouwing voor het systeem van Hans Korstanje laten maken. Literatuurstudie heeft aangetoond dat de werking van het systeem met verwarmingslint veel micro-biologische voordelen heeft ten opzichte van fysische/alternatieve technieken als UV, filtratie en koper- en zilverionisatie.
Provincie:
Tag(s):