zaterdag, 1. april 2006 - 17:42

Man op reis met scherpe handgranaten

Tilburg

Een 56-jarige Tilburger heeft vanmiddag omstreeks 14.30 uur twee handgranaten, die hij in de tuin bij zijn nieuwe woning in Boxmeer had gevonden, naar het politiebureau aan de Ringbaan Zuid In Tilburg gebracht. Het bleek om echte Engelse granaten te gaan. Het Explosieven Opruimings Commando is ter plaatse gekomen en heeft de projectielen meegenomen en vernietigd.

De man vertelde de agenten dat hij bezig was om zijn pas aangekochte woning in Boxmeer te verbouwen. Omdat er aan de achterzijde van zijn nieuwe woning een aanbouw moet komen, was hij in de tuin gaan graven om deze klaar te maken voor de fundering. Tijdens de graafwerkzaamheden had hij de granaten gevonden.

De vinder had de granaten vervoerd in een plastic zakje. Hij legde het zakje voor het bureau en ging toen bij de balie melding maken van zijn vondst. De man vertelde in Boxmeer nog niet zo goed bekend te zijn en was daarom naar het 24-uurs bureau in Tilburg gereden.

Een daartoe opgeleide bomteamleider van de politie deed een eerste verkenning en gaf het advies maatregelen te nemen en het Explosieven Opruimings Commando (EOC) te waarschuwen.

Vanwege de gevaarszetting werd het bureau aan de voorzijde gesloten. Tevens werd een ruime afzetting gecreëerd. De agenten werden aan de achterzijde van het bureau te werk gesteld. Het zakje met granaten lag dicht bij een betonnen muurtje. Tussen de Ringbaan Zuid en het politiebureau ligt nog een parkeerplaats. De Ringbaan hoefde daarom niet afgesloten te worden.

Twee medewerkers van het EOC hebben de granaten onderzocht en meegenomen. Volgens hen gaat het om granaten van Engelse makelij (Mill), die nog dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Zij gaven het dringende advies om dergelijke projectielen bij aantreffen te laten liggen en dus niet te vervoeren en direct de politie waarschuwen. De projectielen zijn vanmiddag nog in de omgeving van de Stappegoorweg vernietigd.

Rond 16.15 uur kon het bureau weer voor het publiek worden geopend.
Provincie:
Tag(s):