vrijdag, 27. januari 2006 - 14:46

MBO neemt het op tegen universiteiten

Sneek

De Friese Poort in Sneek heeft een primeur. Zij gaan 26 juni 2006 meedoen met de Frisian Nuon Solar Challenge. Dit houdt in dat ze met een boot, die vaart op zonne energie, de elfstedentocht gaan bevaren. Dit is een uniek project vooral omdat de Friese Poort de enige mbo opleiding is die meedoet aan dit project.

De boot is ontworpen en wordt gebouwd door de afdelingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ICT. De jongens die meedoen zijn Arjan Huitema, Arjen Veltman, Jelger de jong en Klaas van der Meulen van werktuigbouwkunde. Van elektrotechniek doen Erik van der Beek, Jentsje de Vreeze en Willem de Velge mee en van de ICT afdeling werken Lolke de Jong, Manfred Kedde en Domien Brandsma aan het project. Met deze samenwerking kunnen zij hun kennis delen en zo het beste resultaat behalen. Alle drie de afdelingen zijn, ondanks hun grote concurrentie, er van overtuigt de eindstreep in Leeuwarden te halen.

Het ontwerp van de boot is vrijdag gepresenteerd aan de sponsoren en belangstellenden. Erik van der Beek presenteerde het project en vertelt wat over de bouw van de boot. In eerste instantie zouden zij meedoen in de B-klasse van de wedstrijd die wat makkelijker is, maar één van de sponsoren wilde hun alleen sponseren als zij in de A-klasse zouden meedoen. Zij hebben hier over nagedacht en ze zijn de uidaging aangegaan. Er worden natuurlijk wel eisen aan de boot gesteld, zo mag de boot maar 6 meter lang en 2,3 meter breed zijn en hij moet varen op de energie van 6 zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn 125 watt per stuk dus het vermogen van de boot is 750 watt. De jongens bouwen de boot, die zo licht mogelijk moet zijn, met het materiaal carbon. Carbon is materiaal wat ook gebruik wordt in de Formule sportwagens. Eén van de punten waar de jongens nog tegen aan lopen is het klunen, zij moeten twee keer met hun boot over het land. De deelnemers zijn nog druk aan het denken hoe ze dat gaan oplossen.

Prof. Wubbo Ockels, ruimtevaartspecialist, was ook op de presentatie aanwezig. Prof. Ockels geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat er geïnvesteerd wordt in jeugd. Want de jeugd is de toekomst zij moeten er voor zorgen dat onze aarde schoon en gezond blijft. Hij vindt dan ook mooi dat de Friese Poort als mbo opleiding meedoet aan de Frisian Nuon Solar Challenge. Prof. Ockles krijgt dan ook de eer om het eerste zonnepaneel in ontvangst te nemen, het zonnepaneel wordt aangeboden door de heer Hoekstra en de heer van Laar.

Blikopnieuws.nl gaat de bouw van de zonne solar boot volgen. En wij zorgen ervoor dat u op de hoogte word gehouden van de voortgang. De Frisian Nuon Solar Challenge start op 26 juni en eindigt op 1 juli. Dus houdt het nieuws in de gaten want het belooft een spannende race te worden.
Provincie:
Tag(s):