donderdag, 4. mei 2006 - 19:52

Nederlanders krijgen stem in strijd Rutte-Verdonk

Amsterdam

Nederlandse kiesgerechtigden zouden ook als ze niet lid zijn van een politieke partij moeten mogen stemmen op een lijsttrekkerkandidaat. Zo zouden bijvoorbeeld niet alleen de 40.000 VVD-leden op 24 mei moeten kunnen kiezen wie hun lijsttrekker wordt, maar ook niet-leden zouden hun stem moeten kunnen laten gelden. Dat vindt een groep jonge leden van VVD, CDA, PvdA en D66.

Volgens de club jongeren, die zich hebben verenigd in de stichting 'Het Nieuwe Stemmen', zijn politieke partijen meer en meer vergrijsde verenigingen die zonder nieuwe inbreng van jongeren ten dode zijn opgeschreven. Die inbreng wordt volgens hen mogelijk gemaakt wanneer politieke partijen 'hun ramen opengooien voor de buitenwereld'. De plannen worden gesteund door VVD-lijsttrekkerskandidaten Mark Rutte en Rita Verdonk, en D66-Minister voor bestuurlijke vernieuwing Pechtold.

Om deze 'open lijsttrekkersverkiezingen' mogelijk te maken heeft een groep technici van de TU Delft een systeem ontwikkeld waarbij één keer anoniem kan worden gestemd. Elke aanmelder ontvangt via zijn of haar mobiele telefoon een SMS met daarin een wachtwoord. Met dat wachtwoord kan op de website Rutte Of Verdonk of Het nieuwe stemmen worden gestemd. Het is de bedoeling van de club om het systeem ook toe te passen bij de lijsttrekkersverkiezingen van D66, PvdA en het CDA.
Provincie:
Tag(s):