woensdag, 26. juli 2006 - 16:29

Nederlandse webwinkels niet klaar voor kerstdrukte

Haarlem

Uit metingen van Keynote, internationaal specialist op het gebied van online business performance, blijkt dat Nederlandse webwinkels slecht zijn voorbereid op het kerstseizoen. Bij grote aantallen bezoekers in een korte tijd zijn de sites slecht bereikbaar. Als bezoekers tijdens piekperiodes een aankoop doen in de webwinkels, kan 40% van de transacties zelfs niet worden afgerond.

Keynote verrichtte de metingen gedurende een langere periode, onder meer tijdens het WK-voetbal. Uit de resultaten blijkt dat bezoekers van de drie grootste Nederlandse webwinkels in piekperioden drie keer zo lang moesten wachten tot de site beschikbaar was.

Bij het doen van een aankoop kon meer dan 40% uiteindelijk hun transactie niet afronden. Als online retailers deze problemen niet oplossen zullen zij het komende kerstseizoen de drukte niet aankunnen en inkomsten mislopen.

Voor online retailers is het, zeker in het kerstseizoen, noodzakelijk dat zij kunnen vertrouwen op de performance van hun website. Tussen november en het einde van het jaar vinden er aanzienlijk meer transacties plaats dan normaal. Als een website gedurende deze periode niet optimaal functioneert, missen ondernemers veel kansen en inkomsten.

Bovendien begint op het web het kerstseizoen eerder dan in de winkels. Zo was er in de eerste week van november in 2005 volgens onderzoeksbureau Hitwise al een stijging van 185% in zoekopdrachten met woorden gerelateerd aan kerstcadeaus.

“Alleen hopen dat je webwinkel klaar is voor het kerstseizoen is niet voldoende voor online retailers. Om er zeker van te zijn dat hun website een sterke stijging in het aantal bezoekers aankan en de klant een prettige winkelervaring heeft, is het belangrijk de infrastructuur van webapplicaties te testen�, vertelt Haran Sold, Managing Director van Keynote. “Door dit te doen ruim voordat de koopgolf in november van start gaat, zijn online retailers ervan verzekerd dat ze extra drukte op hun website aankunnen en profiteren zij optimaal van de groei in online kerstaankopen.�
Categorie:
Tag(s):